Ledarskapet börjar med dig själv

Krönikan Ibland är det viktigt att fylla på. Med ny kunskap alltså. De flestas arbetsvardag är intensiv, mötestung, mailtung och lämnar alltför lite tid för reflektion, analys och återhämtning.

Ledarskapet börjar med dig själv
Johanna Palmér är krönikör för Vd-tidningen.

Och om man tänker och gör som man alltid har gjort, får man som bekant samma resultat och situationer som man alltid har fått.

I en ledande position har du i regel påverkanskraft på flera människor än bara dig själv. Därför är det viktigt att du är medveten om vilka föreställningar som du har om världen, om andra och om dig själv. Reflektera över om du tar med dessa föreställningar, tankar om hur saker ska vara, till jobbet och prackar dem på andra människor? Vilken världsbild har dina föreställningar gett dig och i förlängningen, vilka tankar, krav och känslor kommer med just dina föreställningar?

Människors beteende är nästan alltid rationellt. Bara man vet bakgrunden. Om mina föräldrar inte förmådde ge mig den uppmärksamhet och bekräftelse som jag behövde, kanske jag ägnar ett helt liv åt att söka den uteblivna bekräftelsen. Om jag blev häcklad som liten för att jag var blyg så kanske jag senare i livet, när jag tränat mig till att ta plats, blir provocerad av andra blyga människor eftersom det påminner mig om något inombords som jag inte vill veta av. Barnet vars pappa endast var närvarande när de lagade mat tillsammans, utvecklar ett mycket djupt intresse för restaurangkonsten. Kanske. Poängen är att du som ledare behöver medvetandegöra vilka förställningar som du själv har och även försöka fundera ut vilka förställningar, drivkrafter, rädslor och drömmar dina medarbetare har.

I stora delar av managementlitteraturen är utvecklingen av en verksamhet eller företag linjär och resultaten tickar in i jämna strömmar. I verkligheten är människors reaktioner och tankar cirkulära och därför blir det kanske inte så som det står i boken. Ni har sett bilden på en streckgubbe som visar på en lutande kurva uppåt mot målet, det vill säga den linjära utvecklingen. Nedanför finns dock bilden av verkligheten, och i den bilden får gubben både ro i en eka över öppet hav och klättra utan skyddsutrustning uppför ett berg. Slutpunkten är dock densamma – målet.

Utbildningsresurser kan ibland få stryka på foten i budgettider. Men mitt syfte med denna text är att uppmuntra till vidareutbildning, förkovring, reflektion och att bli medveten om vilka förställningar, krav och tankar som just du styrs av. På så vis finns det en bra mycket större chans att du faktiskt kommer dit du vill – och dessutom kanske har roligare på vägen. Det är lätt att begränsa sig i onödan genom omedvetna föreställningar om hur saker och ting ”ska vara”.

Fakta

Johanna Palmér

Styrelseproffs, fristående samhällsdebattör och föreläsare inom hållbart ledarskap. Utsedd till Årets Ledare och Årets Samhällsutvecklare i Linköping/Norrköping.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.