Tre tips mot mingelstress i juletid

Personligt När julen nalkas kommer ofta jobbrelaterade inbjudningar som du känner att du bör gå på. Här är tre raka tips på hur du minglar bättre – och hur du lämnar tillställningen utan att känna dig bufflig.

Tre tips mot mingelstress i juletid
Gloria Chan Packer. Foto: Recalibrate/Stock Adobe

Decembermånaden är en tid för julfester och sociala aktiviteter, kanske inte bara på ditt eget företag utan även evenemang du förväntas gå på hos kunder eller affärspartners. För många är det ansträngande att kasta sig in i samtal med okända och halvkända människor med glatt humör. Amerikaner brukar anses duktiga på det här med minglande, och vi kastar en blick över Atlanten för råd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I en intervju med CNBC ger Gloria Chan Packer, en expert på mental hälsa på arbetsplatsen och grundare av Recalibrate, några tips för hur du får ut både nytta och nöje av de arbetsrelaterade sammankomsterna. Här är hennes tre bästa råd:

Sätt en gräns

Får du många inbjudningar är det klokt att begränsa dig. Sätt en gräns både för antalet evenemang du tackar ja till, och hur mycket tid du ägnar åt dem.

När du sedan beger dig till en tillställning, ha några mål i åtanke: Hur länge vill du stanna? Vem vill du prata med? Vilken typ av kontakt vill du ha skapat innan evenemanget är slut?

Hon rekommenderar också att du checkar in med dig själv var 30:e minut, för att kolla om du fortfarande har trevligt eller om det är dags att avvika.

Förbered några samtalsämnen

Den vanliga repliken ”Så vad jobbar du med?” leder ofta till ytliga samtal. I stället rekommenderar Packer att inleda med öppna och avslappnade frågor som ”Vad är din favorittradition under julen?” eller ”vad är ditt bästa julminne?”. Sådana öppningar ger större möjlighet till en djupare och mer personlig kontakt.

När andra ansluter sig till samtalscirkeln, ha ett artigt förhållningssätt och bjud in den nya personen i konversationen, men på ett sådant sätt att ni behåller det personligare anslaget som har uppstått: ”Hej, det här pratar vi om. Vi lyssnar gärna på vad du har att säga om det?”.

Öva på din exitstrategi

Om du tycker att det känns obekvämt att lämna en tillställning kan det bero på att strukturen som omgärdar ett vanligt möte inte finns på minglet. Nu är du på ett kalas, de andra gästerna är kvar, och du känner dig kanske ovänlig som går. Tänk på det som ett vanligt möte: Fundera – återigen – på vad ditt syfte med att delta är, och sätt en struktur utifrån det.

Tycker du att det är svårt att hitta rätt sak att säga när du vill avlägsna dig från en tillställning? Förbered din exit genom att ha några repliker redo när det är dags att röra sig mot utgången. En artighet är aldrig fel: “Tack så mycket för att ni ordnade den här tillställningen. Jag har haft det riktigt trevligt! Nu har jag några andra åtaganden att ta hand om, så jag måste kila.”

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.