9 tips för att öka den personliga effektiviteten

Effektivitet Att jobba smartare och därmed effektivare skapar mindre stress, enligt all forskning. Här kommer 9 tips för hur du som vd ska jobba mer strukturerat och mindre stressande själv och hjälpa din personal att stressa mindre.

9 tips för att öka den personliga effektiviteten
  1. Gör det viktigaste först. När man börjar tidigt med något är man ofta pigg i huvudet och fylld av energi och då går det enklare.
  2. Se till att göra en sak i sänder och ha obruten tid för denna uppgift. Att ständigt bli avbruten gör att man tappar fart. Här kan det vara bra att tala om för organisationen att man vissa tider inte vill bli störd.
  3. Sätt smarta mål för att nå framåt handlar inte om att jobba ännu hårdare, utan att göra rätt saker. Här kan det vara smart att ha tydliga och mätbara mål som hjälper dig att hålla fokus.
  4. När du vill fokusera gäller det att stänga av kommunikationskanaler. Lägg därför undan telefonen, stäng av aviseringarna på mejlen och titta bara maximalt fyra gånger om dagen i din mejlkorg. Och undvik att cc:a i så hög grad som möjligt, det stör andra mer än det ger.
  5. Boka in regelbundna avstämningsmöten med dina medarbetare en och en. Var noga med att hålla dessa. Generellt är det bra att ha alla möten inbokade, bara de inte är för många, och att vara noga med att hålla dem och mötestiderna. Det minskar stressen.
  6. Trenden idag är att alla vill jobba flexiblare. Dock visar forskning att många inte klarar av allt för stor flexibilitet. Så se till att du sätter upp tydliga ramar för dig och dina medarbetare som både begränsar den totala flexibiliteten men också ger viss frihet.
  7. Planera, varje dag och varje vecka. Kanske en kort stund innan du slutar för nästa dag och en längre på fredag eftermiddag för kommande vecka. En väl använd kalender med bokade tider för möten och andra aktiviteter kan inte underskattas. Men glöm inte att lägga in ställtid. Och använd to do-listor för varje dag.
  8. Våga säga nej, när du inte hinner.
  9. Ta en paus. Slarva inte med fikatiderna. Och säg till dina medarbetare att de ska vara med på fikat, för det stressar ner men är också ett forum för att byta tankar och känna in läget.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.