![14 tips för bättre likviditet](https://vdtidningen.se/wp-content/blogs.dir/sites/7/2020/01/adobestock233874745-340x224.jpeg)
1. Få snabbare betalt
Likviditet Många mindre företag saknar ett systematiskt arbete kring likviditetskontroll, vilket ibland leder till obehagliga överraskningar. Här kommer tipsen för att få bättre kassaflöde och likviditet och därmed bättre nattsömn för vd:n.
1. Få snabbare betalt
Ha noggrann koll på när inbetalningarna kommer och boka in dem löpande. Härigenom kan du snabbare påminna dem som inte betalt. En idé är att schemalägga din påminnelserutin. Att ta hjälp av en tredje part som är expert på fakturering kan också hjälpa till att öka kundernas betalningsvilja.
Korta kredittiden mot dina kunder från 30 till 15 dagar. Se till att förlänga din egen kredittid när du köper så att den är minst 30 dagar.
Försöka skapa ett system där det är så kort tid som möjligt mellan order och fakturering. Viktigast är att ha systematik i detta arbete. Ett tips kan vara att digitalisera faktureringsprocessen för att spara tid.
Att ha ett för stort lager slår ofta hårt mot likviditeten eftersom det binder kapital. Dessutom ökar det risken för mindre lönsamhet då man kanske måste rea ut äldre produkter. Att ha hög omsättningshastighet på lagret är också bra.
I nödfall kan man belåna eller sälja fakturor att öka likviditeten. Men det är dyrt över tid.
Ett bättre förslag än fakturabelåning är att hyra eller leasa för att inte låsa kapital i tunga investeringar och anläggningstillgångar.
En lite större checkkredit kan vara bra att ha för att lösa variationer i betalningsflöden över året. Se till att utöka krediten när det går bra, annars lär det vara svårt att få med sig banken.
Ibland kan man få in förskottsbetalningar, exempelvis i samband med en etablering.
Det är klokt att alltid följa likviditeten. Med en excel och lite staplar kan man lätt följa utvecklingen över flera år och se om säsongsvariationerna är lika. Gör en likviditetsprognos så fort signaler om avvikelser kommer för att se utvecklingen för de kommande månaderna.
Att lära sig förstå balansräkningen är ett utmärkt sätt att följa den kommande likviditetsutvecklingen. Hur ser exempelvis utvecklingen ut när det gäller kundfordringar och leverantörsskulder? Hur ser det ut med förutbetalda kostnader?
Betalar ni in rätt preliminärskatt eller får ni ofta tillbaka skatt. Om man anar ett sämres resultat kan det vara bra att lämna in en preliminär självdeklaration eftersom skatten annars baseras på föregående år.
Det kan vara klokt att se över utbetalningar av moms. Sker de månadsvis eller sker det på års- eller kvartalsvis?
Försök minimerar risken för kundförluster genom att ha som regel att göra en kreditupplysning på varje ny kund. Det finns relativt billiga lösningar att köpa för större volym. Och om inte annat så gå in titta på företaget senaste bokslut på någon av gratistjänsterna på nätet som proff.se eller allabolag.se.
Det är viktigt att hela företaget förstår vikten av att företaget har bra likviditet. Om medarbetarna förstår konsekvenserna att inte få in pengar i tid, trots att det går bra försäljningsmässigt, så ökar riskerna.
Källor: Grant Thornton och UC