nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Chef som inte ser, talar eller lyssnar
Om du inte ser medarbetarna, inte har en dialog med dem och inte lyssnar är det hög tid att se över ditt ledarskap. FOTO: Shutterstock

Tio ledaregenskaper du gör bäst i att rensa bort

Det finns ledaregenskaper att sträva efter för att bli en bra ledare, men det finns också egenskaper som det är viktigt att rensa bort ur sin ledarstil. Den amerikanska företagartidningen Inc. har listat tio egenskaper du – och företaget – mår bäst av att slippa.

1. Gör dig av med grabbkulturen

Lägg ifrån dig fördomar och sluta att ”hålla grabbarna om ryggen”. Se och lyft fram kompetenta och skickliga kvinnor. Det är belagt i studier att företag och organisationer som har kvinnor på ledande positioner lyckas bättre. 

2. Sluta detaljstyra

Chefer som detaljstyr är det som irriterar medarbetare mest. Detaljstyrning handlar om att använda sin makt, inte att få saker gjorda på rätt sätt.

3. Sätt inte skräck i medarbetarna

Om du vill skapa tillit, använd dig inte av ”Management by fear”. När ledarskap handlar mindre om kontroll och mer om att uppmuntra självständighet och visdom händer saker, nämligen lönsamhet.

4. Sluta döda innovation

Säg inte att du vill ha innovation, för att i nästa stund döda alla idéer som kommer upp med regler eller genom att bara godkänna idéer som kommer från ledningen.

5. Sluta att lyssna med ett halvt öra

Lyssna aktivt på medarbetarnas idéer, åsikter och konstruktiva feedback. Lyssna särskilt på sanningar du inte vill höra.

6. Sluta ignorera medarbetarnas utveckling

Vill du bli av med medarbetare lika snabbt som en åktur på Autobahn? Behandla dem då som arbetsbin utan karriärmöjligheter.

Vill du i stället göra som stora ledare, investera då i medarbetarna. Tillåt misstag. Uppmuntra och förstärk. Intressera dig för hur medarbetarna vill utvecklas. Identifiera deras starka sidor och använd dem.

7. Gör dig av med bristande självkännedom

I stället för självförminskande tankar som ”Varför jag?” eller ”Varför vi?”, fråga dig:

  • Vad behöver förändras?
  • Varför kommer samma frågor upp om och om igen?
  • Vad får mig att reagera med negativa känslor på situationer och personer?

8. Var inte en klumpig förebild

Påverka medarbetarna med ditt ledarskap. Det kan du göra genom att:

  • Lita på andra innan de visat att de förtjänar det.
  • Släppa ditt ego. Släppa kontroll. Dela makten.
  • Visa kompetens.
  • Ge andra röst – låt dem bidra till och bli delaktiga i att forma era visioner.
  • Låta medarbetarna äga sina beslut.

9. Lägg inte beslag på strålkastarljuset

Det är inte bara du som ska glänsa, lyft fram medarbetarna i strålkastarljuset.

10. Sluta göra dig osynlig

Den osynliga chefen är den som försvinner när hen behövs som mest, som undviker personlig kontakt, helst skickar mejl och som bara vill ha positiva besked. Om du gör så här, borde du sluta med det? Helt klart, ja.

Etiketter:,

Fler nyheter

Hög arbetsbelastning stressar cheferna 

En ny undersökning visar att nära två av tre svenska chefer upplever arbetsrelaterad stress flera gånger i veckan – minst. Majoriteten anser inte heller att deras arbetsgivare gör något för att motverka stress och för var fjärde chef har stressen varit så påtaglig att man sökt sig till en annan arbetsplats.

Vd-brevet vanligast vid ID-kapningar

En ny undersökning visar att 45 procent av svenska företag med upp till 250 anställda har drabbats av eller utsatts för ett försök till en ID-kapning och hela 30 procent under det senaste året. Vd-brevet är det vanligaste sättet.

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här