nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ulf Mazur

Tabbar som bygger framgång

Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Tre citat ur boken:

”Du får mer skit om något går snett, än du får beröm om det funkar”

”Den medarbetare du ser, blir sedd, och kommer att gilla det den ser”

”Att lyckas är inte detsamma som att inte misslyckas”

Läs mer: Misstag ger framgång

– Det gäller inte att hitta syndabockar för det som gick snett. Istället är faktiskt fel och misstag det naturliga i ett företags vardag. Jakten på syndabockar måste avdramatiseras för det minskar medarbetarnas engagemang och sänker förändringsviljan helt i onödan, så organisationer och företag blir passiva. Att sitta i gnällhörnan är bekvämt, men leder inte till något framåtriktat. Nej, det gäller att få medarbetare som vill, vågar och gör, säger Ulf Mazur. 

Han skrev boken för att han fortfarande, efter över 30 år i arbetslivet, inte mött något liknande sätt att få medarbetare att samarbeta, växa och utvecklas. Det är mer regel än undantag att chefer försöker bortförklara när något går snett, istället för att bara ta upp det på bordet och gå vidare. Får man rätt kultur så försöker medarbetare göra mer och förändringar blir bara något naturligt som man måste anpassa sig till.

Läs mer: Missförstå mig fel!

Boken handlar lika mycket om modernt ledarskap, som om medarbetarskap. Den avslutas med historien om apelsinölet, som räddade Sveriges idag största bryggeri från nerläggning i början av 2000-talet.

Ulf Mazur var med på Falcon från 1986. Han har tidigare varit vd i nordens största upplevelsekoncern 2Egroup och haft ledande befattningar på Unilever, Carlsberg, Campbells och Kraft Foods. Han är anlitad som föreläsare i näringslivet och på Handelshögskolor. Han startade Sveriges största oberoende matprissajt och app ”Matpriskollen” 2010, med idag över 100 000 aktiva användare.

Fler nyheter

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Hur viktiga är psykologiska kontrakt?

I relationen mellan arbetsgivare och anställda skapas psykologiska kontrakt som ett oskrivet komplement till det formella anställningskontraktet. Genom att förstå betydelsen av psykologiska kontrakt kan arbetsgivare utveckla ett medvetet och strategiskt relationsinriktat ledarskap. 

Expertens 7 råd om förändringsledning

Småprat skapar förtroende

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här