Tabbar som bygger framgång

Ledarskap Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Tabbar som bygger framgång

Tre citat ur boken:

”Du får mer skit om något går snett, än du får beröm om det funkar”

”Den medarbetare du ser, blir sedd, och kommer att gilla det den ser”

”Att lyckas är inte detsamma som att inte misslyckas”

Läs mer: Misstag ger framgång

– Det gäller inte att hitta syndabockar för det som gick snett. Istället är faktiskt fel och misstag det naturliga i ett företags vardag. Jakten på syndabockar måste avdramatiseras för det minskar medarbetarnas engagemang och sänker förändringsviljan helt i onödan, så organisationer och företag blir passiva. Att sitta i gnällhörnan är bekvämt, men leder inte till något framåtriktat. Nej, det gäller att få medarbetare som vill, vågar och gör, säger Ulf Mazur.

Han skrev boken för att han fortfarande, efter över 30 år i arbetslivet, inte mött något liknande sätt att få medarbetare att samarbeta, växa och utvecklas. Det är mer regel än undantag att chefer försöker bortförklara när något går snett, istället för att bara ta upp det på bordet och gå vidare. Får man rätt kultur så försöker medarbetare göra mer och förändringar blir bara något naturligt som man måste anpassa sig till.

Läs mer: Missförstå mig fel!

Boken handlar lika mycket om modernt ledarskap, som om medarbetarskap. Den avslutas med historien om apelsinölet, som räddade Sveriges idag största bryggeri från nerläggning i början av 2000-talet.

Ulf Mazur var med på Falcon från 1986. Han har tidigare varit vd i nordens största upplevelsekoncern 2Egroup och haft ledande befattningar på Unilever, Carlsberg, Campbells och Kraft Foods. Han är anlitad som föreläsare i näringslivet och på Handelshögskolor. Han startade Sveriges största oberoende matprissajt och app ”Matpriskollen” 2010, med idag över 100 000 aktiva användare.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.