Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Stor vd-undersökning: Underbetyg för hyresvärdarna

Hyresundersökning En tredjedel av vd i svenska företag är missnöjda med sina hyresvärdar och knappt hälften överväger att byta lokaler på grund av för höga hyresnivåer. Det visar Vd-tidningens undersökning av hur vd:ar i svenska företag ser på den service och de hyresnivåer som de möter i sin vardag.

Stor vd-undersökning: Underbetyg för hyresvärdarna

Situationen på den kommersiella uthyrningens arena har varit ganska turbulent på senare år. Dels har hyresnivåerna skjutit i höjden i storstadsområdena, dels har det börjat bli problem att klara hyreskostnaderna för många butiker i inte minst köpcentra. Situationen har sedan förvärrats väsentligt till följd av coronautbrottet. Inte heller regeringens krispaket för att underlätta på den kommersiella hyresmarknaden har fått den effekt som är tänkt, förutom i viss mån för butikslokaler. Här har man kunnat få hyresnedsättning efter en överenskommelse med hyresvärden där denne tar viss del av kostnaden och staten en del.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ser på service

Med detta som bakgrund har vi tillfrågat 171 vd:ar i svenska företag om hur de ser på sina hyresvärdar, den service de får samt på hyresnivån och förhandlingarna kring denna.

Noterbart från Vd-tidningens undersökning är att 33 % är missnöjda med sina hyresvärdar och bara 21 % är mycket nöjda. När man frågar om hyresvärdens förmåga att klara serviceåtagandet så är det 38 % som tycker det görs mindre bra.

Om man går in på hyresnivån så tycker 51 % att den är för hög i det egna fallet och bara 7 % att den är låg. Om man frågar om hur de ser på hyresnivåerna i hela landet utifrån ett generellt perspektiv så blir siffran ännu högre: 78 % anser också att hyresnivån för kommersiella fastigheter är för hög.

Svårt påverka

Och det verkar inte vara helt enkelt för en vd att påverka den hyresökning som föreslås. 69 % tycker att de nivåer som föreslås är för höga och hela 45 % upplever att de överhuvudtaget inte kunnat påverka den höjning som föreslagits, 43 % säger att de dock kunna göra det lite grand medan 11 % kunnat påverka ganska mycket i förhandlingen. Att 35 % av vd:arna har dåliga erfarenheter av förhandlingarna understryker bara de tidigare siffrorna. 58 % av dem upplevde sig också befinna sig i ett tydligt underläge.

76 % av de tillfrågade vd:arna skötte förhandlingen själva och förvånansvärt få tog hjälp av experter. 19 % tog hjälp internt och knappt 5 % använde extern expert.

En intressant indikation är att 43 % av vd:arna funderar på att flytta på grund av för hög hyresnivå.

 

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.