Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vd-tidningens undersökning: Stort missnöje bland vd:ar över hyresvärdar och höga hyresnivåer

Hyresnivåer En tredjedel av vd:ar i svenska företag är missnöjda med sina hyresvärdar och knappt hälften överväger att byta lokaler på grund av för höga hyresnivåer. Det visar en undersökning från Vd-tidningen.

Vd-tidningens undersökning: Stort missnöje bland vd:ar över hyresvärdar och höga hyresnivåer
Missnöjet är stort bland svenska vd:ar när det gäller hyresvärdarnas agerande.

Undersökningen bygger på svaren från knappt 200 vd:ar om hur de ser på sina hyresvärdar, den service de får samt på hyresnivån och förhandlingarna kring denna. Den visar att 33 % är missnöjda med sina hyresvärdar och bara 21 % är mycket nöjda.

Om man går in på hyresnivån så tycker 51 % att den är för hög i det egna fallet och bara 7 % att den är låg.

Och det verkar inte vara helt enkelt för en vd att påverka den hyresökning som föreslås. 69 % tycker att de nivåer som föreslås är för höga och hela 45 % upplever att de överhuvudtaget inte kunnat påverka den höjning som föreslagits,

En intressant indikation är att 43 % av vd:arna funderar på att flytta på grund av för hög hyresnivå.

Övervägande delen av de kommentarer Vd-tidningen fått in i samband med undersökningen är mycket negativa. Här ett axlock:

  • Med omställningen till aktivitetsbaserat så har det möjliggjorts en flytt till innerstan som var bra för oss. Men vi har nu frågat om möjligheten till sänkta hyror när vi har ingen eller väldigt lite personal som utnyttjar lokalerna men där har det inte funnits någon vilja att diskutera även om vi inte använder lokalerna något. De har kunnat dra ner på så mycket el och skötsel etc, samt kunnat utföra vissa bullriga arbeten utan att någon har klagat. Jag tycker de borde visa på lite respekt runt det.
  • Privata hyresvärdar ser bara avkastningen och räknar pengarna. Jag skulle kunna betala mer om jag fick en service som var högre. Varför tar de inte hand om kringtjänster och blir en helhetsleverantör?
  • Rena utpressningen. Saknar fullständigt empati. Skiter i människor och bryr sig bara om pengar.
  • Hyresvärden är inte förhandlingsbar. De sätter hyresnivån och sedan får man välja att acceptera höjningen eller att flytta. De stirrar sig blinda på hyresnivån i närheten de senaste åren, men inte till den faktiska konjunkturutvecklingen efter Corona och den påverkan den har på hyresnivåerna och efterfrågan på lokaler just nu.

    Läs hela undersökningen med alla kommentarer i den nya utgåvan av Vd-tidningen som utkommer på torsdag. Eller samma dag på vår hemsida om du är prenumerant.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.