Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kommentarer undersökningen: Den sista hästhandlarbranschen!

Hyresundersökning I Vd-tidningens undersökning kring hur vd:ar ser på sina hyresvärdar och hyresförhandlingar har deltagarna fått lämna anonyma kommentarer. Det borde inte vara någon rolig läsning för landets hyresvärdar. Bara ett fåtal av kommentarerna är positiva. Här ett axplock.

Kommentarer undersökningen: Den sista hästhandlarbranschen!
 • Med omställningen till aktivitetsbaserat så har det möjliggjorts en flytt till innerstan som var bra för oss. Men vi har nu frågat om möjligheten till sänkta hyror när vi har ingen eller väldigt lite personal som utnyttjar lokalerna men där har det inte funnits någon vilja att diskutera även om vi inte använder lokalerna något. De har kunnat dra ner på så mycket el och skötsel etc, samt kunnat utföra vissa bullriga arbeten utan att någon har klagat. Jag tycker de borde visa på lite respekt runt det.
 • Privata hyresvärdar ser bara avkastningen och räknar pengarna. Jag skulle kunna betala mer om jag fick en service som var högre. Varför tar de inte hand om kringtjänster och blir en helhetsleverantör?
 • Vi har 180 butiker i Sverige. Hyresnivåerna har körts upp av hyresvärdarna under många år och de måste nu tas ned igen. Detta är en nödvändig men påfrestande process som kommer att pågå en tid.
 • Förvaltaren sköter förhandlingen åt ett stort försäkringsbolag. De ”måste” genomföra en hög hyreshöjning åt sin ägare/stort försäkringsbolag. Ingen påverkan alls på något. Flytta eller svälja höjningen. Rena maffiametoder.
 • Rena utpressningen. Saknar fullständigt empati. Skiter i människor och bryr sig bara om pengar.
 • Jag sitter på ett coworking-ställe och är förvånad över bristen på förhandlingsvilja eftersom det i Stockholm finns ett stort utbud av coworking-ställen och därmed lätt att byta. Dock sitter jag mitt i smeten i centrala Stockholm så jag väljer att vara kvar trots att jag endast delvis fick igenom mina önskemål.
 • Här på landet har vi en ömsesidig dialog där vi hjälper varandra så gott det går
 • Hyresvärden är inte förhandlingsbar. De sätter hyresnivån och sedan får man välja att acceptera höjningen eller att flytta. De stirrar sig blinda på hyresnivån i närheten de senaste åren, men inte till den faktiska konjunkturutvecklingen efter Corona och den påverkan den har på hyresnivåerna och efterfrågan på lokaler just nu.
 • Vår hyresvärd har ett förvaltningsbolag som sköter fastighet och hyror. Detta bolag upplever vi gör minsta möjliga när det gäller frågor som t. ex. soprum där ingen återvinning sker, allt slängs i soptunnor, råttor i soprummet och allmänt skitigt. Hissar som strular osv. Mitt i Coronakaoset blir vi delgivna att förvaltaren önskar säga upp avtalet med nuvarande hyra för att höja den vid årsskiftet med ca 50%. Vi kontaktar dem och undrar hur de tänker, svaret blir att de måste höja hyrorna då ägaren kräver det men att de förstår vår situation. De går med på ett möte nu i september för att diskutera rimligheten i höjningen.
 • Problemet är egentligen inte att hyresnivån är för hög även om man såklart kan ha synpunkter på det också. Problemet är att servicenivån är i det närmaste obefintlig. Möts av en total ovilja att göra något åt lokalerna om man påpekar något. Värden säger bara, som ett mantra, det ligger på hyresgästen. Så man undrar lite vad man får för pengarna. Vi har en hyresvärd som ska vara stora och seriösa men är tyvärr inte särskilt imponerad.
 • Vår hyresvärd har varit totalt kallsinnig inför den desperata situationen som många företag har kastats in i p g a corona-pandemin. Istället för att försöka hjälpa sina kommersiella hyresgäster att klara sig på kort sikt för att kunna komma på fötter igen 2021 har man avslagit ansökan om hyresnedsättning, inte ansökt om statligt bidrag och agerat stelbenta byråkrater. Vi har haft vårt kontor i nuvarande fastighet i 20 år och hade nog förväntat oss ett annat bemötande. Vi är mycket besvikna på den attityd vi har upplevt.
 • Att man skall behöva vara jurist för att inte bli lurad av hyresvärd känns inte rimligt. Uppsägning för omförhandling, eller uppsägning för avflyttning. Om omförhandlingen strandar borde detta ge möjlighet till avflyttning t.ex., men så är det inte och det har vi fått lära oss den hårda vägen. Vid behov av större renovering, så ser alltid hyresvärden till att hela kostnaden belastas hyrestagare, genom att kräva 5 års förlängning av hyreskontrakt där hela investeringen slagits ut trots att hyrestagare inte kan ta renoveringen med sig när denna flyttar. Detta saknar logik. Hyresnivåerna slår ut besöksnäringen i storstäderna, och gynnar t.ex. köpcentrum i utkanten av stan eller internethandel som slipper ta med samma höga hyreskostnad utslaget per/produkt.
 • Vi har faktisk flyttat just i dag. Hyresvärden höjde hyran med 35% vid årsskiftet. Det räcker inte att dom har en vinst på 70% av omsättningen.
 • – Higab, kommunalt bolag i Göteborg, har skött det komplicerade läget efter pandemin exemplariskt. De bör få mycket beröm!
 • Vår hyresvärd har varit helt oresonliga kringla att ens diskutera en tillfällig lättnad under pandemin. Man har helt duckat frågan vilket lett till att vi nu sagt upp kontraktet efter 15 år i en fastighet som har ungefär 25% beläggning.
 • Utmärkt hyresvärd, har gett oss 6-månaders hyresreduktion på hyran då staten har så konstiga kriterier vilka som dom tycker ska få hjälp pga. av Coronan… vi fick ingen hjälp den vägen trots tapp på ca 40 %.
 • Lyhördheten nu i Covid-19 tider har varit noll. Har sagt upp samtliga våra kontrakt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kommer inte flytta till samma hyresvärd igen. You vote with your money…
 • I Coronatider har vår hyresvärd inte agerat i någon form för att hjälpa oss när vår business försvann över en natt p g a Corona. Detta har gjort att vi är tvungna att lämna lokalen trots att vi försökt med alla medel för att hitta en lösning med hyresvärden. Hyresvärden å sin sida har inte visat någon vilja till lösning.
 • Det finns nog få branscher som kan höja intäkterna på sådan orimliga nivåer som hyresvärdarna i innerstan. Det finns ingen chans för oss i vår tur att höja priserna på våra tjänster i samma takt.
 • Det är viktigare för värden att ha ett högt listpris än att lokalerna är uthyrda.
 • Den sista hästhandlarbranschen.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.