Stadigt i myllan

Vd:n Sven Eric Nilsson har drivit företaget Trollenäs Schakt utanför Eslöv i över femtio år. Att arbeta med händerna och köra lastbil är fortfarande det roligaste han vet och 72 år gammal har han ännu inga planer på att sluta jobba.

Stadigt i myllan
Sara Wallin

Här tar vi av oss skorna! står det på en skylt i entrén till Trollenäs Schakts kontor. Den som vill in får snällt ta på sig tofflor och respektera ordningen. För Sven Eric Nilsson är varsamhet och noggrannhet viktiga framgångsfaktorer som genomsyrat verksamheten under hans 51 år som vd.

– Man tar av sig skorna innan man går in på kontoret och verktygen hänger där de ska hänga i verkstaden. Har man inte ordning och reda i företaget är man inte kreditvärdig, säger Sven Eric Nilsson.

Sedan starten 1959 har han skött allting på företaget, undantaget datorer som han inte haft lust att lära sig så mycket om. Intresset har alltid legat nära det praktiska och glädjen över att få arbeta med händerna.

Han är den gamla typens vd, personen som känner sitt företag bättre än någon annan och som vet hur de lösa skruvarna ska dras åt för att få allting att fungera, på kontoret lika väl som ute bland maskinerna. Han håller kontakten med sina kunder och vet hur företagets framtidsplaner ser ut och det är inget snack om vem som bestämmer på kontoret.

– Jag kan vara lite hård ibland, men många uppskattar att jag är snabb med att ordna och dona. De kommer gärna till mig för då vet de att saker blir gjorda, säger Sven Eric Nilsson.

Jordnära vd-stil

Trots att han varit vd i större delen av sitt liv tycker han inte att han stämmer in på bilden av en typisk vd.

– En vd vill väl gärna glänsa lite, ha vit skjorta och slips. Den rollen har inte jag tagit. Jag är mer för det praktiska.

Klädd i overall eller vardagskläder som han är har det hänt att viktiga kunder och gäster som kommit till kontoret inte trott att det är Sven Eric som är vd. De har först inte tagit honom på allvar för att han inte burit kostym. Men för Sven Eric Nilsson går kunskap före stil.

– Jag är inte så mycket för att vara märkvärdig och flådig. Jag har jobbat med händerna. Jag brukar säga: man är entreprenör, gravör, chaufför och allt vad det heter. Därför är man som man är.

Från häst till maskintrailer

Född och uppvuxen mitt i den skånska jordbruksbygden i Trollenäs, fem kilometer från Eslöv, var Sven Eric Nilsson i ungdomen en flitig hästryttare och motorcrossförare, men passionen för att köra bil tog snart över. Redan som 21-åring startade han företaget Trollenäs Schakt, ett entreprenörsföretag som hyr ut lastbilar, grävmaskiner och genomför specialtransporter av tunga föremål.

Några år senare köpte den 28-årige vd:n Trollenäs gamla tågstation och tillhörande 6 000 kvadratmeter mark. Tågen slutade rulla in på stationen ett år senare och kvar fanns Sven Eric Nilsson med ett brinnande intresse för att köra bil och expandera företaget.

Till en början sysslade Trollenäs Schakt med att hyra ut jordbruksmaskiner till bygdens bönder, men ju mer samhället förändrades och fler och fler lantbruk lades ner desto mer inriktade Sven Eric Nilsson sig på specialtransporter, det vill säga att flytta tunga saker en kort bit inom ett begränsat område.

– Lantbruksbranschen är väderberoende och det är svårt att hålla folk anställda en längre tid. Grävarbete ger ett mer kontinuerligt arbete, menar Sven Eric Nilsson. Han avyttrade jordbruksmaskinerna 1968 och satsade fullt ut på entreprenad och körning. 1970 köptes den första maskintrailern in, en milstolpe i företagets historia.

Sven Eric Nilsson visar stolt upp ett fotografi på en lastbilstransport där en 25 ton tung och tio meter bred behållare lastats för transport. Att utföra tunga lyft och transporter kräver specialkompetens och Trollenäs Schakt anlitas bland annat av Skanska, Peab, SCC, Svevia, Vägverket och Oden.

En framgångssaga

Genom smarta investeringar och turen att efterfrågan hela tiden har ökat har Trollenäs Schakt gått från en omsättning på 250 000 kronor det första året till att omsätta 52 miljoner kronor 2008.

Ett par finanskriser har dragit ner resultatet, 1983 var ett svårt år, liksom året efter den globala finanskrisen.

– Omsättningen sjönk men vi kunde ändå hålla igång vårt eget trots att det var tufft. Vi hade turen att inte behöva säga upp någon av våra anställda, säger Sven Eric Nilsson.

I år förväntas företaget komma upp i 45 miljoner kronor, vilket är en förbättring från förra årets omsättning på 43 miljoner.

På frågan vad som varit den största motgången för Trollenäs Schakt måste Sven Eric Nilsson tänka efter en stund.

– Det svåra är att man kämpar om priser med konkurrenter och bjuder över varandra, säger han och avslutar, men det är ju marknaden som styr.

På egna ben

Att tillgodose de anställdas behov är en aspekt av vd-skapet som kan innebära problem, men Sven Eric Nilsson tycker sig ha blivit klokare med åren.

– Man måste vara lite psykolog som vd och gå en balansgång mellan att ge och att ta. Det har jag lärt mig av att sitta i den här positionen. Som vd måste man ha en bra relation både till anställda och kunder. Man måste vara allmänbildad och kan inte tro att man är den bäste i alla lägen. Tror man det går det inte bra, säger han.

Men bra har det gått för Trollenäs Schakt, vilket inte gått de stora jättarna förbi. Trots att det funnits spekulanter som velat köpa företaget har Sven Eric Nilsson bestämt tackat nej.

– Jag är för den fria företagsamheten. Jag vill inte gå upp i någon koncern, jag har stått emot det. Det är viktigt med mindre företag och bra entreprenörskap. Det är bra för Sverige, säger han.

Granne med jobbet

Engagemanget för företaget har genomsyrat hela Sven Eric Nilssons liv, så mycket att han bestämde sig för att bosätta sig direkt vid sin arbetsplats. 1978 styckade han av en bit åkermark till tomter och byggde sitt eget hus precis bakom kontoret och verkstaden. Där har han sedan bott kvar under alla år. Närheten till arbetet skapade en effektivitet men också långa arbetsdagar som satte familjen i kläm.

– Mitt arbete har varit fritt och bra och jag har kunnat bestämma över mig själv. Jag har aldrig varit arbetslös utan jobbat tio till tolv timmar om dagen i hela mitt liv och lagt ner mycket tid på företaget. Kanske har jag då försummat mina barn. Det blir så när man expanderar, att man kanske glömmer något.

Tre barn fick han, och när ett helt livs slit började ge sig till känna ställde han frågan till var och en av dem om de ville bli delägare. Mellansonen Paul gick in som vice vd 1995 och är den som ska ta över när Sven Eric slutar. Men det lär inte ske i första taget. Den engagerade 72-åringen har inga planer på att gå i pension utan har nyligen just gått ner till heltid. Boendet vägg i vägg med arbetet har gjort att han inte kan hålla sig borta.

– Det går att jobba länge men jag har succesivt börjat trappa ner. Med ålderns rätt börjar det kännas att jag alltid haft så långa arbetsdagar. Det svåra är att dra gränsen någonstans, intresset finns ju där. Så länge man äger en sak är det inte så lätt att bara titta på och låta andra göra jobbet, säger Sven Eric Nilsson.

När dagen kommer att han inte orkar jobba längre och lediga tider hägrar vet han inte vad han skulle vilja göra. Golf är inget som intresserar honom, däremot har han i 30 års tid varit aktiv inom Bifrostordern i Eslöv vilket skänkt honom mycket glädje och goda kontakter. Men arbetet med Trollenäs Schakt har alltid varit det största intresset.

– Det skulle vara roligt om företaget levde vidare i samma anda som jag har byggt upp. Den önskan har jag. Sedan vill jag hoppa in och hjälpa till när behov finns och kunna bidra med goda råd, säger han.

Fakta

Om Sven Eric Nilsson:

Född: 1938 i Trollenäs utanför Eslöv.

Ålder: 72

Familj: Sambon Ann Christin, tre barn och tre barnbarn. Sonen Paul Nilsson är delägare till 30 procent och vice vd.

Hobby: Medlem i Bifrostordern sedan 30 år.

Trollenäs Schaktbolag: Startade 1 september 1959. Företaget har funnits i 51 år på dagen för Vd-tidningens besök.

Omsatte 2009: 42 miljoner.

Antal anställda: 23

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.