Sommaravslutning? Tänk på det här

Teambyggande Sommaravslutning för personalen – varför ska man ha det och vad bör man tänka på? Här är några ”dos and don’ts” inför sommarfesten.

Sommaravslutning? Tänk på det här
Fundera över vilka aktiviteter som är lämpliga på sommaravslutningen. Foto: Adobe Stock

Varför ska man ha det?

En sommaravslutning kan vara ett sätt att fira av det gångna halvåret och summera vad som åstadkommits. Det kan också vara klokt att använda sommaravslutningen som en kulturbyggande aktivitet grundad på organisationens värderingar, särskilt om det förekommer mycket distansarbete i organisationen och alla inte ses så ofta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Vad ska man tänka på?

-Tänk på bordsplaceringen och placera medarbetarna vid bordet på ett sätt som uppmuntrar samtal mellan alla, oavsett roll, kulturell bakgrund eller livsstil.

-Planera inkluderande aktiviteter genom att vara medveten om olika komfortnivåer för aktiviteter och tävlingar.

-Var kreativ med mat och dryck genom att erbjuda olika alternativ som tar hänsyn till olika smaker och kostpreferenser, inklusive vegetarianer, veganer, matallergier och olika kulturer. Se till att erbjuda ett brett utbud av alkoholfria alternativ, som mocktails och läsk, utöver alkohol.

-Skapa förutbestämda regler för hur ni agerar i festliga sammanhang tillsammans med medarbetarna för en tydlig och inkluderande atmosfär.

-Ledarnas attityd till alkohol sänder signaler till teamet om vad som är acceptabelt, vilket kan påverka arbetskulturen. Det är därför viktigt att ledarna tar ansvar, agerar vid överträdelser och stödjer de anställda som väljer att avstå från alkohol.

Hur undviker jag en misslyckad fest?

Gör en riskbedömning inför festen. Vad kan gå snett? Till exempel:

-Alkohol är en riskfaktor för till exempel kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Varje arbetsgivare bör göra en skattning av vad som är ett ansvarsfullt förhållningssätt runt alkoholservering – om det ska serveras, och hur man sätter gränserna. 

-Idrottsaktiviteter kan vara exkluderande och leda till skador och sjukskrivningar. Padel och brännbollsspel är kanske inte de lämpligaste aktiviteterna på sommarfesten.

-Utgå från en utvärdering av festen året innan. Vad blev lyckat? Vad blev misslyckat? Tillstötte några tillbud – kanske behöver man informera personalen om något i förväg?

Vad får man dra av?

– Du kan göra avdrag för personalfest, men högst två gånger per år. 

– För själva måltiden är det endast momsen som är avdragsgill och då på ett underlag på max 300 kr per person. 

Några räkneexempel:

  • Om notan endast består av mat och alkoholfri dryck och uppgår till högst 300 kronor exklusive moms per person får du göra avdrag för hela momsen, 36 kr (12 procent av 300 kr är 36 kr) per person.
  • Om notan avser endast alkoholdrycker och är högst 300 kronor exklusive moms per person, får du göra avdrag för hela momsen, 75 kr (25 procent av 300 kr är 75 kr) per person.
  • Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat och alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom en proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. För att underlätta finns även en möjlighet att beräkna momsavdraget genom en schablon till 46 kr per person.

Övriga kringkostnader är avdragsgilla till 180 kronor plus moms per person. Det kan vara till exempel underhållning i samband med festen, teaterbiljetter, hockeybiljetter.

Källor: Cecilia Fredriksson, adviser, Simployer AB, Maria Morberg, arbetsmiljörådgivare, Almega, Sifferakuten.se

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.