Småskaliga cyberbrott blir allt vanligare

IT-säkerhet Småskaliga cyberbrott ökar, och brotten på nätet begås allt oftare av ”vanliga” kriminella, enligt expertisen.

Småskaliga cyberbrott blir allt vanligare
Nätkriminaliteten förändras i takt med tiden. Foto: Stock Adobe

När folk tänker på cyberbrott tänker många på storskaliga attacker eller sofistikerade angrepp som orkestrerats av främmande makt, eftersom det är vad som dominerar nyhetsrubrikerna. I själva verket är problemet mer mångfacetterat, vilket cybersäkerhetsbolaget Cisco Tales tar upp på sin blogg.

Rapporter från USA och Europa visar på att den organiserade brottsligheten allt mer flyttar ut på nätet. Det finns en lättillgänglig och växande marknad för ”commodity malware”, skadlig programvara som kan köpas för att använda till utpressning, stöld och bedrägeriet på nätet.

Teknikkompetensen lägre bland brottsliga

I takt med att verktygen blir åtkomligare och lättare att använda så flyttar allt fler brottslingar ut sin verksamhet till cybervärlden. Det som förr sågs lite som ett ”tjänstemannabrott” för teknikkunniga har mu blivit var mans domän. Brottslingar som tidigare ingått i traditionella kriminella gäng har börjat ägna sig åt cyberbrott och identitetsstöld, skriver Cisco Tales.

Det märks också på typen av brott, allt mer rör sig mot småskalighet. Det krävs stora belopp för att dra till sig polisens uppmärksamhet, och cyberbrottslingarna vet det. Men nätkriminaliteten fokuserar allt oftare på att lura av många brottsoffer mindre summor pengar, i stället för att sätta in en stor stöt mot till exempel ett företag.

Många bäckar små

Helt enligt principen ”många bäckar små” väljer alltså somliga strategin att skrapa ihop ett stort belopp genom att plocka av många offer en liten slant, hellre än att försöka lura av ett enda offer en stor summa. Ett större belopp ökar förmodligen den bestulnes vilja att anmäla. Samtidigt som småstölder prioriteras lågt av polisen, och kräver hög teknisk kunskap för att lösas.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.