Så ser cyberbrotten ut 2021

Digitalisering & IT I en rapport som innehåller prognoser och analys inför kommande år när det gäller cyberhot varnas för en ökning av cyberbrotten under 2021. Detta som resultat av mer distansarbete under Covid 19-pandemin. Brotten kommer enligt rapporten att fokusera mer på datastöld än kryptering.

Så ser cyberbrotten ut 2021
31 procent av företagen globalt rapporterade dagliga cyberattacker under 2020 och attackerna mot deras distansarbetare förväntas öka under 2021. Foto: Adobe Stock

Enligt Acronis Cyberthreats Report 2021 ser cyberhoten ut så här:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

1. Attacker mot distansarbetande kommer öka

31 procent av företagen globalt rapporterade dagliga cyberattacker under 2020 och attackerna mot deras distansarbetare förväntas öka under 2021. Främst för att de befinner sig utanför företagens skyddade nätverk.

2. Utpressningsprogram söker nya offer och blir allt mer automatiserade

I stället för att göra breda attacker kommer angripare med utpressningsprogram att fokusera på offer som lättast kan generera mycket pengar. Att stjäla data från olika företag är lönsammare än att angripa enskilda organisationer. Småföretag kommer visserligen fortsätta att bli attackerade men molnmiljöer och tjänsteleverantörer kommer att bli värdefullare mål eftersom deras system kan ge tillgång till data från flera kunder.

3. Gamla lösningar får svårt att hänga med

Traditionella skydd mot skadlig programvara kan inte hålla jämna steg med utvecklingstakten. Angriparna fortsätter att använda automatisering vilket leder till att antalet signaturer för skadlig programvara fortsätter växa. Organisationer kommer att behöva nya strategier för skydd som är snabba och flexibla nog att klara nya hot. Fristående lösningar för säkerhet och backup kommer inte längre vara tillräckligt.

Utpressningsprogram kommer fortsätta att vara det största hotet där utpressning med Maze utgör nästan hälften av alla kända fall under 2020. Acronis Cyberthreats Report pekar på den växande trenden där cyberbrotten ofta syftar till att maximera lönsamheten – cyberkriminella nöjer sig inte med att få lösensummor för att dekryptera data utan stjäl istället data, ofta känslig, och hotar sedan med att publicera stulna filer om inte offret betalar.

Acronis rapporterar att över 1 000 företag har fått data stulna i samband med en utpressningsattack under 2020 och detta förväntas öka under nästa år. Ökningen är så pass stor att utpressning blir mer förekommande än kryptering som tidigare var cyberkriminellas huvudsakliga taktik.

– 2020 har uppvisat stora utmaningar för IT-proffs, organisationer och tjänsteföretag och cyberkriminella har anpassat sina attacker till det nya IT-landskapet, säger Stas Protassov, Acronis medgrundare och tekniska direktör.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.