Europa ligger efter med omställningen till hybridarbete

En ny undersökning från Dynabook visar att hälften av företagen tappar minst tolv arbetsdagar per år och anställd på grund av IT-problem.

Europa ligger efter med omställningen till hybridarbete
Hybridarbete medför utmaningar vad gäller säkerhet, produktivitet och tillförlitlighet för små och mellanstora företag i Europa.

Dynabook Europe presenterade häromveckan den nya undersökningen ”An SMB Guide to Making Hybrid Working Permanent”. Den visar att små och mellanstora företag i Europa kämpar med de utmaningar som hybridarbete medför. Hela 67 procent har ännu inte lyckats optimera sina IT-lösningar för det nya sättet att arbeta. Undersökningen som utförts i samarbete med Walnut Unlimited omfattar 1 202 IT-beslutsfattare på små och mellanstora företag i sju europeiska länder.

Det visar sig att IT-budgetarna ökar, allra mest i Storbritannien där 54 procent av de deltagande företagen har en större IT-budget än 2021. De mest prioriterade områdena under de kommande tolv månaderna är infrastruktur för cybersäkerhet (46 procent), molnbaserade lösningar (46 procent) och lösningar, resurser för fjärrsupport (44 procent) och att utrusta anställda med nya enheter (40 procent).

– Vår undersökning visar att företagen har mer komplexa IT-miljöer än någonsin. Hybridarbete medför utmaningar vad gäller säkerhet, produktivitet och tillförlitlighet för små och mellanstora företag i Europa. Det står klart att det krävs större IT-budgetar, säger Kenni Ramsell, Nordenchef Dynabook.

Läs mer: Hybridarbete det bästa eller sämsta av två världar

Nertid (driftavbrott) oroar 51 procent av företagen som möter utmaningar vad gäller de anställdas produktivitet och med att eliminera nertid för IT. Nästan hälften av företagen tappar minst sju arbetstimmar per månad och anställd för att IT ligger nere, vilket motsvarar tolv arbetsdagar per år. Endast 16 procent anser sig ha tillräckliga IT-resurser för att ge ett bra stöd åt sina anställda. 36 procent anger en brist på säkerhetsexperter och 34 procent en brist på IT-personal i allmänhet.

64 procent anger att bärbara datorer spelar en viktigare roll för inköpsbeslut i dag, än före pandemin. Även virtuella skrivbord (Virtual Desktop Infrastructures, VDIs) prioriteras, 55 procent, liksom edgelösningar, 52 procent, tack vare god säkerhet och produktivitet.

45 procent av deltagarna i undersökningen anser att cybersäkerhet varit den största utmaningen att hantera under pandemin. 24 procent anger nätverkssäkerhet som allra svårast och 21 procent anger säkerhet för enheter.

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.