Venedigs ekonomi har vilat tungt på turismen, och pandemin blev ett bryskt uppvaknande. Men den snabba utvecklingen av distans- och hybridarbete kan bli ett välbehövligt extra-ben att stå på.
Venedig hoppas locka till sig hybridkontor
Hybridarbete Den smarta staden kan locka distansarbetare från när och fjärran. Venedig lanserar projektet Venywhere, och bjuder in svenska företag att delta.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Massimo Warglien, professor i ekonomi vid universitetet Ca’ Foscari, har startat initiativet Venywhere, en satsning på möjligheten till hybridarbete för att locka nytt blod till staden. Tanken är att man med infrastruktur, nätverkande och stadens renommé – inte minst tryggheten – ska få folk att vilja tillbringa en längre sammanhängande tid i Venedig och distansarbeta.
– De flesta besökare stannar i Venedig i ett dygn, men vi ser framför oss att de stannar i sex till tolv månader, och vi hindrar ingen att stanna permanent. Bostadspriserna är låga om man jämför med till exempel städer som Milano och Köpenhamn, och Venedig är inte bara en vacker stad, utan en trygg stad, säger Massimo Warglien i en kommentar.
Ny miljö inspirerar
Initiativet riktar sig både till individer och företag, och ett av de första företagen som har deltagit i pilotprojektet är Cisco, som har haft ddstansarbetare på plats, men också är teknisk partner inom nätverks- och samarbetstjänster.
– Teknologin är oerhört viktig. Vad vi ser framför oss är hela staden som en potentiell arbetsplats, både inomhus och utomhus, där du kan välja din favoritplats och ha tillgång till allt du behöver för att utföra ditt arbete., kommenterar Massimo Warglien.
Man hoppas mycket på den snabba utvecklingen av teknologi för smarta städer. Till det kommer den kreativa input som ett miljöombyte för de anställda kan tillföra företaget.
Sverige ett föregångsland
Massimo Warglien sätter också sina förhoppningar till svenska företags positiva inställning till hybridarbete:
– Genom företag som Spotify har Sverige varit ett föregångsland inom hybridarbete, och det är ett resultat av att man är ett land där balansen mellan arbetsliv och fritid tas på allvar, och en mogen arbetsmarknad med stark arbetsrätt. Vi har redan lärt oss väldigt mycket av de första pionjärerna – hur de använder arbetsplatsen, vilka platser de väljer för vilka uppgifter, och hur de planerar sin hybrida arbetstid. Det har också hjälpt mig fokusera vår fortsatta forskning och utveckling på rätt områden.