Vad får unga professionella att stanna mer än fem år på en arbetsplats? Frågan gick ut till tusentals studenter och akademiker i början av sin karriär i länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Schweiz. Svenskarna bröt av med sitt svar – 18 procent av de unga svenskarna svarade nämligen att det viktigaste var att få uppskattning för sitt arbete.
Unga stannar om de får uppskattning
Undersökning Unga talanger i Sverige vill bli erkända för sitt arbete. Det är viktigare än både lön, kollegor och karriärmöjligheter för att de ska stanna längre än fem år, visar undersökning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Svenskar bryter av mot andra nordbor
Frågeställaren var Academic Work, som varje år sammanställer rapporten Young Professional Attraction Index, som mäter arbetsgivares attraktivitet i den unga gruppen.
Unga svenska talanger vill alltså främst få ett ordentligt erkännande för sina insatser. Det gör dem unika i jämförelse med andra länder. I till exempel Danmark och Norge är i stället bra kollegor den faktor som gör att många stannar länge på sin arbetsplats. I Finland sätter man i stället högst värde på en god psykosocial miljö.
Mjuka värden attraherar unga
Möjligheten till karriärsutveckling kom på andra plats för de unga professionella i Sverige. Peter Knutsson, vd på Academic Work, ser undersökningen som en bekräftelse på att det är de mjuka värdena som har den största attraktionskraften på unga talanger.
– För att kunna attrahera den här gruppen bör arbetsgivare fokusera mer på att lyfta fram hur de premierar anställdas arbete och visa på vilka utvecklingsmöjligheter som finns, snarare än att fokusera allt för mycket på hårda fakta som lön, säger Peter Knutsson.
Så svarade svenskarna på frågan:
Vad vore den primära anledningen till att du skulle stanna på en arbetsplats i mer än 5 år?
- Uppskattning för det arbete man har utfört 18%
- Kontinuerlig karriärutveckling 16%
- Bra kollegor 12%’
- Lön och förmåner 12%
- Arbetsuppgifternas karaktär och utformning 10%
- Den psykosociala miljön 8%
- Flexibilitet 6%