Så lockar ni nya talanger

Talanger Pandemin har rubbat spelplanen en hel del när det gäller vad dagens talanger prioriterar vid val av arbetsgivare. Trygghet har blivit allt viktigare och många av dem känner sig också uttråkade och rastlösa, vilket ställer krav på att arbetsgivarna kan erbjuda flexibla lösningar.

Så lockar ni nya talanger
Att hitt talanger är en stor utmaning för företagen. Foto: Stock Adobe

Undersökningsföretaget Universum Global, som specialiserat sig på Employer Branding, genomför varje år en talangundersökningen där de undersöker yrkesverksammas karriärpreferenser och karriärbeteenden. Den besvaras av över 1,5 miljoner unga yrkesverksamma och studenter, i 65 marknader världen över.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Detta ger oss en unik kunskapsbas och förståelse för vad talanger söker och förväntar sig, vilket blir speciellt viktigt när pandemin släpper sitt grepp om världen och öppnar upp för nya möjligheter, konstaterar Beatrice Odin, nordisk marknadschef för Universum Global.

Den senaste undersökningen genomfördes från oktober 2020 till juni 2021 och besvarades av 16 627 svenskar.

I den konstateras att unga yrkesverksamma akademiker är uttråkade i högre grad än både studenter och seniora yrkesverksamma. Många ser sig om efter nya arbetsgivare.

– Det innebär både en risk att förlora medarbetare och en möjlighet att rekrytera nya talanger. Här ligger arbetsgivare som har en stark företagskultur med värderingar som man verkligen lever efter bra till. Vi ser i undersökningen ett ökat intresse för arbetsgivare som erbjuder varierade arbetsuppgifter. Detta är högst troligt ett resultat av pandemin och arbete hemifrån, säger Beatrice Odin.

Flexibla arbetsvillkor

Samtidigt visar undersökningen att talangerna värderar flexibla arbetsvillkor och vill fortsätta arbeta hemifrån deltid. En annan faktor som har avgörande betydelse vid val av arbetsgivare är inspirerande ledarskap och trygg anställning.

Beatrice Odin konstaterar att pandemin fick studenter att omvärdera vad de förväntar sig av en arbetsgivare och en karriär.
Beatrice Odin konstaterar att pandemin fick studenter att omvärdera vad de förväntar sig av en arbetsgivare och en karriär. Beatrice Odin konstaterar att pandemin fick studenter att omvärdera vad de förväntar sig av en arbetsgivare och en karriär.

– Resultaten visar att Sveriges yrkesverksamma vill arbeta hemifrån i snitt 2,5 dagar i vecka i “landet lagom”. Pandemin har bidragit till att många fått upp ögonen för distansarbete och i högre grad prioriterar balans mellan arbete och privatliv. Största oron kopplad till detta är att vara isolerad och missa sociala aktiviteter med kollegor, vilket sextiofyra procent uppger.

Rankingar

När det gäller rankingen toppar Spotify bland ekonomer, och även bland civilingenjörer följt av IKEA. Här har Google tidigare varit topprankade, men tappade 2021 två placeringar. Google kontrar dock med att gå om Spotify som den högst rankade arbetsgivaren bland Sveriges techtalanger som är den mest åtråvärda talangmålgruppen som många arbetsgivare skriker efter.

Generellt ökar arbetsgivare inom bilbranschen och snabba konsumtionsvaror i attraktivitet och inte helt otippat droppar hotell- och restaurangbranschen, samt även resebranschen. Generellt steg många svenska arbetsgivare på rankingen 2021, bland annat Avanza, Swedbank, Ericsson, Säkerhetspolisen och Sweco.

Ökad konkurrens om talangerna

Hela trettio procent av respondenterna önskar byta arbetsgivare inom 12 månader.

– Detta innebär att konkurrensen om talangerna ökar, och det är viktigare än någonsin att differentiera sig och sticka ut med rätt budskap till rätt målgrupp.

Undersökningen visar att detta är kopplat till anställdas förtroende till sin arbetsgivares ledarskap och vision. Det sätter fokus på vikten av att tydligt visa vart man är på väg långsiktigt samt säkerställa att ledarskapet är välformulerat och engagerande nog.

– Som arbetsgivare ges nu möjligheten att nå fram till de talanger som tvivlar på sin nuvarande arbetssituation och länge legat i stiltje, samt funderat på vart de hellre önskar vara anställda. Det finns många vassa guldkorn som man nu kan klippa om man använder rätt metoder samt inte minst känner till vilka egenskaper ens önskade talangmålgrupp faktiskt värderar hos en arbetsgivare, säger Beatrice Odin.

Fokus på rekrytering är just generellt stort hos majoriteten av alla arbetsgivare i Sverige i och med att många talanger slutar eller roterar och söker nya utmaningar.

– Men extra tryck på den svenska marknaden har det varit hos företag som finns uppe i Norrland, till exempel Northvolt, LKAB och H2 Green Steel.

Viktigt med hög lön

Hon visar också på ytterligare en undersökning från Universum Global som pekar åt samma håll som talangundersökningen. Det är den omfattande karriärundersökning ”World’s Most Attractive Employer 2021” där man undersöker vilka egenskaper hos studenternas framtida arbetsgivare som påverkar deras karriärbeslut, samt vilka arbetsgivarvarumärken som rankas som mest attraktiva. Den genomförs årligen under perioden september – maj och 2021 gjorde 221 800 studenter inom ekonomi, teknik och IT från världens 10 största ekonomier sin röst hörd.

Den visade att studenter fortfarande listar hög inkomst som högsta prioritet vid val av framtida arbetsgivare. Undersökningen visar även att unga talanger i allt större utsträckning värdesätter en trygg anställning, speciellt bland ingenjörsstudenter som listar detta som en av de viktigaste egenskaperna vid val av arbetsgivare.

– Det är naturligt att talanger söker sig till säkrare anställningar än att söka sig till start-ups, under en ekonomisk nedgång, vilka ofta kopplas till högre risk. Det här är förmodligen anledningen till att mer etablerade innovatörer med bevisad framgång som Amazon och IBM var de största vinnarna på den rankingen.

Omvärderar förväntningar

Beatrice Odin konstaterar att pandemin fick studenter att omvärdera vad de förväntar sig av en arbetsgivare och en karriär.

– Med stängda landsgränser, betydligt svårare samt osäkrare internationellt resande, visar studenter ett avtagande intresse för utländska företag och multinationella karriärer.

Undersökningen visar precis som Young Professionals att det virtuella och hybrida arbetsformatet är här för att stanna.

– Men ledare måste vara noga med att inse att en one-size-fits-all strategi inte alltid fungerar på arbetsplatsen särskilt när det gäller unga talanger, som ser många potentiella nackdelar i en digital arbetsplats, säger Beatrice Odin.

Det finns ett enormt tryck på ledare att kunna balansera kortsiktiga handlingar kopplade till Covid-19, med långsiktiga förändringar kopplade till arbetsplatsens funktion.

– Att chefer tillgodoser sig dessa insikter från studenter inom ekonomi, teknik och IT, kommer bli avgörande när de försöker förutspå vägen framåt, avslutar Beatrice Odin.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.