Ekonomichefer tror på avlastning från AI

Digitalisering Tre av tio ekonomichefer tror att insikts- och analysarbetet kommer att skötas av robotar i framtiden. Det visar en undersökning från Xledger.

Ekonomichefer tror på avlastning från AI
Svenska ekonomichefer tycker att det läggs för mycket tid på administration. Foto: Stock Adobe

Insikts- och analysarbete – en viktig bit av ekonomiavdelningens arbete som får för lite utrymme enligt en ny rapport från affärssystemsleverantören Xledger. Företagens ekonomichefer svarar i undersökningen att man lägger mest tid på administrativa uppgifter. 51 procent av de tillfrågade anser att de lägger för lite tid på att förse verksamheten med insikter och analyser.

Digitaliseringen har kommit igång

76 procent av respondenterna vill öka automatiseringen för sin ekonomistyrning, och 79 procent vill bli bättre på att använda smart data. 45 procent har automatiserat den löpande bokföringen uppgift som tar en stor del av arbetstiden hos en av fem ekonomiavdelningar.

8 av 10 av de tillfrågade hade börjat implementera någon form av digitala lösningar för att effektivisera administrationen, till exempel tidsredovisning, utlägg, reseräkning och projektuppföljning mot budget.

Överväger molnbaserad framtid

När ekonomicheferna ombads sia om framtiden gissade 3 av 10 att arbetsuppgifter som i dag utförs manuellt av ekonomiavdelningen kommer att skötas av AI i stället. Därigenom hoppades man frigöra tid för att endera sänka avdelningskostnader eller för att få råd med investeringar.

61 % av ekonomicheferna uppgav också att de kommer att överväga ett molnbaserat affärssystem vid nästa utvärdering.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.