Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Smart styrelsearbete hos Löfbergs!

Kathrine Löfberg erhöll 2019 utmärkelsen Guldklubban för sitt styrelsearbete i Löfbergs. Hon betonar vikten av att ha en extern vd i ett familjeföretag där en familjemedlem är ordförande och att man helst bör ha en majoritet av externa styrelseledamöter.

Smart styrelsearbete hos Löfbergs!
Kathrine Löfberg konstaterar att bytet från kommunikationschef till arbetade styrelseordförande blev roligare än vad hon trodde.

Kafferosteriet Löfbergs grundades 1906 i Karlstad av bröderna Josef, Anders och John Löfberg. Kathrine Löfberg tillhör den fjärde generationen och har arbetat i företaget sedan 1999. Innan hon tog steget in i familjeföretaget hade hon uppfyllt de interna kriterier som satts upp för familjemedlemmar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Man måste ha en universitetsutbildning och minst fem års arbetslivserfarenhet från andra verksamheter. Det är viktigt att ta med sig erfarenheter utifrån in i Löfbergs. Dessutom ska man konkurrera med externa kandidater till den aktuella tjänsten, berättar Kathrine Löfberg.

Hon hade läst ekonomi på Pepperdine University i Los Angeles och kommunikation och marknadsföring på Berghs School of Communication. Dessutom hade hon arbetat med valuta- och räntehandel på Handelsbanken och varit projektledare hos Icon Medialab.

Hennes första uppdrag inom Löfbergs blev att etablera företaget i Norge. Därefter jobbade hon som marknadschef och kommunikationschef och en plats i företagets ledningsgrupp har hon haft sedan 2010.

Efterträdde sin pappa

2015 utsågs Kathrine Löfberg till styrelseordförande i Löfbergs och efterträdde då sin pappa Anders Löfberg på den posten.

– Det var ett led i skiftet mellan den tredje och fjärde generationen Löfberg, säger hon.

Kafferosteriet Löfbergs grundades 1906 i Karlstad av bröderna Josef, Anders och John Löfberg.
Kafferosteriet Löfbergs grundades 1906 i Karlstad av bröderna Josef, Anders och John Löfberg.

Skiftet av ordförande skedde efter att ägarna i fjärde generationen arbetat intensivt med en strategi och inriktning av verksamheten som sträckte sig fram till 2050. Att just hon skulle axla posten som styrelseordförande var ingen självklarhet för henne.

– Jag hade ett spännande arbete som kommunikationschef men när jag fick frågan tackade jag ja efter lite betänketid när jag hade försäkrat mig om att jag hade ägarnas fulla förtroende.

Kathrine Löfbergs bror Martin Löfberg är inköpsdirektör i kafferosteriet medan hennes övriga tre syskon och en kusin sitter i de olika bolagsstyrelserna.

Bra relation med vd:n

Företaget har som princip att om en familjemedlem är ordförande så ska man ha en extern vd. När Kathrine Löfberg blev ordförande var Lars Appelqvist vd, vilket han varit sedan 1998.

– Vi har haft en mycket bra relation och periodvis pratar vi nästan varje dag. Utöver det har vi ordentliga avstämningar varannan vecka under 1–1,5 timme där vi går på djupet i olika frågor, berättar Kathrine Löfberg.

Vid årsskiftet slutar Lars Appelqvist hos Löfberg för att bli Executive Vice President för Hkscans verksamhet i Sverige.

– Han är kvar hos oss under hösten och är med och slutför vårt strategiarbete. Vi håller nu på med rekryteringen av en ny vd. Eftersom vi är ett värderingsstyrt företag är det är viktigt att den nya vd:n delar våra värderingar och att personkemin stämmer.

Avstämningar via Skype

Styrelsen har fyra styrelsemöten om året, varav ett är ett längre strategimöte där man fokuserar på långsiktiga frågor.

– Varje år gör vi också en omfattande utvärdering av vår strategi.

Utöver styrelsemötena har styrelsen avstämningar via Teams varje månad.

– Då går vi igenom månadsresultaten och de senaste händelserna. På så sätt kan vi lägga mer tid på framtidsfrågor under styrelsemötena. De digitala mötena gör att styrelsen hänger med mycket bättre, och i styrelseutvärderingarna ser jag att styrelsemedlemmarna verkligen gillar dem.

Vd:n och CFO:n sitter inte med i styrelsen men finns med som adjungerande på alla styrelsemöten. Varje styrelsemöte avslutas med en kvart utan att de är närvarande och då gör styrelsen en utvärdering av mötet.

Ska rekrytera ny vd

Styrelsen består av tre medlemmar från familjen Löfberg och tre externa ledamöter. Enligt de egna reglerna ska majoriteten bestå av externa ledamöter, så ytterligare en ska rekryteras.

– Men det får vänta lite tills den nye vd:n blivit varm i kläderna. I ett familjeföretag är det viktigt att ha externa ledamöter så att det inte bara blir ägarnas syn på saker och ting som gäller. Då finns stor risk att man hamnar i en bubbla och inte hänger med i den snabba utvecklingen inom branschen.

2019 fick Kathrine Löfberg ta emot priset Guldklubban i den onoterade klassen för sina insatser som ordförande i Löfbergs.

Löfbergs har cirka 350 anställda och omsätter omkring 1,9 miljarder kronor. De har egna bolag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Lettland, Storbritannien och Kanada.

Några planer att bli börsnoterade har man inte inom Löfbergs.

– Den här lösningen där vi både kan fatta snabba beslut och samtidigt vara långsiktiga strategiskt sett tror vi mycket på. Familjeföretagen som har ett stort engagemang för lokalsamhället är jätteviktiga för Sverige, säger Kathrine Löfberg.

Hon konstaterar att bytet från operativ chef till arbetade styrelseordförande blev roligare än vad hon trodde.

– Som styrelseordförande har jag större möjlighet att påverka företagets utveckling och inriktning och det gillar jag, avslutar hon.

Fakta

5 tips för ett styrelsearbete med hög kvalitet

  1. Styrelseordförande med fokus på att leda ett team, inte på sig själv eller att vara chef.
  2. Hålla isär rollerna och ge fullt mandat till vd att hantera det operativa.
  3. Fokus mycket på kommunikation.
  4. Sträva efter ett öppet klimat där alla kan komma till tals och allt kan diskuteras.
  5. Använd styrelseutvärderingen för att hela tiden förbättra styrelsearbetet.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.