Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sveriges bästa styrelseordföranden

Ägare & Styrelse Patrik Tigerschiöld i Bure Equity AB tilldelades Guldklubban för förtjänstfullt ordförandeskap i klassen för noterade bolag och Karl-Eric Andersson i Derome AB fick den i klassen för onoterade bolag.

Sveriges bästa styrelseordföranden
Guldklubban är en årlig utmärkelse för förtjänstfullt ordförandeskap.

– Årets pristagare har visat hur ett tydligt ledarskap i styrelsen är med och skapar nödvändiga förutsättningar för hela bolagets framgångar. Tydlighet, lyhördhet och inkludering har visat vägen inte minst när samhället påverkats så drastiskt som under pandemin, säger Hans Warén, ordförande för Deloitte.

Guldklubban är en årlig utmärkelse för förtjänstfullt ordförandeskap instiftad av Deloitte och StyrelseAkademien som delas ut i två klasser; en för noterade bolag och en för onoterade bolag. Pristagarna utses av en jury och är framtagna genom ett regionalt nomineringsarbete runt om i landet.

– Guldklubban och de förebilder inom styrelsearbete som nomineras över hela landet är kanske viktigare än någonsin i dessa utmanande tider för både företag, ledare och medarbetare inom svenskt näringsliv. Pandemin förstås, men även den utveckling vi ser i världen och inom Europa som kan påverka framtida bolagsstyrning är oroväckande och att visa på goda exempel är verkligen av största vikt. Årets vinnare visar båda på de egenskaper och framgångar som vi är stolta över inom vår nordiska modell, säger Ulrika Spåls, vd för StyrelseAkandemien.

I Guldklubbans motivering för Patrik Tigerschiöld, Bure Equity AB, framgår det att Patrik personifierat investeringsbolaget Bure, vars ägarfilosofi bygger på ett djupt långsiktigt engagemang. Sedan han tillträdde som ordförande våren 2013 har Bure uppvisat en enastående värdeutveckling. För att skapa värdefulla diskussioner är mångfalden i styrelsen viktig för Patrik Tigerschiöld. Han står för ett inkluderande och stöttande ledarskap som lyfter individer i hans omgivning.

I Guldklubbans motivering för Karl-Eric Andersson, Derome AB, framgår det att sedan 2017 då Karl-Eric tog över ordförandeskapet i Derome, Sveriges största familjeägda handels- och industriverksamhet inom trä, har detta miljardbolag i tredje generationen fortsatt att utvecklas och växa med god lönsamhet. Karl-Eric Andersson har varit drivande i utvecklingen av styrelsearbetet och ledande i arbetet att bredda styrelsens kompetens. Delegationen till dotterbolagscheferna är långtgående och i rollen som ordförande är han en utmärkt mentor.

– Samverkan och lyhördhet är några av egenskaperna som lyfts fram hos årets mottagare av Guldklubban. Det visar hur framgångsrika ledare inser hur hela styrelsen och även det egna mandatet stärks genom att engagera och lyfta ledamöter och medarbetare, kommenterar Svante Forsberg, ordförande för StyrelseAkademien Sverige.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.