Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Styrelsearbetet har aldrig varit viktigare!

Krönika När jag föreläser om styrelsearbete ägnar jag en stund åt omvärldsanalys. Företag agerar i en kontext och den som kan läsa av och förstå hur kontexten ändras, har en kraftig komparativ fördel.

Styrelsearbetet har aldrig varit viktigare!
Johanna Palmér är krönikör hos Vd-tidningen. Här skriver hon om behovet av ledarskap.

Tre megatrender har varit dominerade i omvärldsanalysen under lång tid, globalisering, urbanisering och digitalisering. Lägg därtill megafaktorerna klimatförändring, demografi och antalet människor som går omkring på jorden.

Coronakrisen monterade i ett slag om verkligheten och omvärldsanalysen. Ett virus stängde dörren till en av de längsta högkonjunkturerna i modern tid. Vad som väntar är lika okänt som hur viruset faktiskt lyckades komma åt oss människor.

Skräckscenarios duggar tätt. En detaljerad beskrivning av världens undergång finns i nästan varje kvällstidning. För mediabranschen har en rik fyndighet till nyhetskälla öppnat sig och det gäller att krama sista droppen ur varje statistiskt samband.

Framtidsvisioner däremot, kan vara svårare att fånga. Men trots osäkerheten och de kortsiktiga frågorna, är det just detta som är styrelsens viktigaste långsiktiga uppgift just nu.

Hur ser världen efter Corona ut och hur ska vårt företag navigera i den?

Globaliseringen, som byggt detta och många andra länders välstånd, är inte längre en självklarhet. Sedan 1990 har världsekonomin nästan tredubblats och den globala exporten har femdubblats. Nationalstatens gränser har börjat suddats ut. Men nu är många gränser stängda, fri rörlighet för människor gäller inte nu, inte ens inom vårt europeiska samarbete.

Urbaniseringen, som enligt forskare är en snudd på ostoppbar kraft, får sig också en törn. Genom evolutionen har människor undermedvetet förstått att det finns en livsförlängande kraft i att sprida ut sig. Med våra moderna samhällens sårbarhet utfläkt i dödstal, flyr många till landet.

Digitaliseringen får sig en rejäl knuff framåt. Med bara dagars varsel inrättade tjänstemän i stora delar av världen hemmakontor. Kunder strömmar till digitala konsumenttjänster, även de som tidigare känt ett motstånd har tvingats lära sig e-handel och facetime. Skolorna har slungats in i nya och outforskade arbetssätt.

Hela samhälle utmanas och vi tvingas till förändrade beteenden. Det avstannade vardagsliv har redan gett synbara och positiva effekter för klimatet. Luftföroreningar och utsläpp minskar, vattnet i Venedig har blivit kristallklart. Individer inser att det går att leva på andra sätt och att de sätten också kan vara förenliga med livskvalitet.

Kris föder kreativitet och handlingskraft. Ta med den kraften in i styrelserummet! Styrelsen är företagets viktigaste strategiska resurs. I kristider krävs att någon del av organisationen har siktet på horisonten. För när verkligheten rasar samman, ges möjligheten att skapa något ännu bättre.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.