Känn igen och hantera psykopatiska drag på arbetsplatsen

Ledarskap Hur hanterar man personer som manipulerar, saknar empati och ständigt sätter sin egen vinning först? Författaren och föreläsaren Susanne Hydén delar med sig av konkreta verktyg för hur man som vd kan känna igen och hantera personer med psykopatiska drag i företaget.

Känn igen och hantera psykopatiska drag på arbetsplatsen
Foto: Adobe Stock/Alexandra Hydén.

– Det började egentligen med att jag skrev en blogg som hette ’Den karismatiska psykopaten’. Den fick stor spridning och en reaktion jag aldrig hade förväntat mig, säger Susanne Hydén, författare och föreläsare med över 30 års erfarenhet av rekrytering, coaching och ledarskap.

Det blev startskottet för ett omfattande arbete att förstå psykopatiska drag. Själv har hon mött dessa egenskaper både i professionella sammanhang och i privata relationer, vilket lett till frågor som många kan känna igen sig i: Hur kunde detta hända mig? Varför hände det? Och hur kan jag undvika att det händer igen?

Susanne Hydén är författare och föreläsare med över 30 års erfarenhet av rekrytering, coaching och ledarskap. Foto: Alexandra Hydén.

I dag är hon aktuell med boken ”Den karismatiska psykopaten – konsten att upptäcka och lämna en psykopat”. Enligt Susanne Hydén är personer med psykopatiska drag mästare på manipulation, och använder inte sällan härskartekniker för att få som de vill.

– De kan ta på sig empati som en skådespelare klär sig i en roll. Ena stunden charmar de dig, i nästa är det som om en knapp slås av och du möter en helt annan person. De triggas av att ha kontroll och att kunna styra andra människor och skeenden – och gör det utan att ha någon speciell känsla för konsekvenserna, förklarar hon.

Psykopatiska drag inkluderar extrem charm, manipulativt beteende och en avsaknad av empati. Dessa personers agenda handlar alltid om att nå sina egna mål, oavsett vad det kostar andra – en kombination som gör dessa personer farliga i många organisationer. Därför är det viktigt att bli medveten om riskerna och arbeta förebyggande i den mån man kan. För vd:ar och andra ledare kan det handla om att sätta tydliga strukturer och skapa en kultur där maktmissbruk inte får fotfäste.

Fakta

Det kännetecknar en person med psykopatiska drag

En person med psykopatiska drag saknar affektiv empati, vilket betyder att de inte kan känna eller förstå andras känslor. Däremot har de ofta god kognitiv empati, vilket innebär att de är skickliga på att läsa av andra och förstå hur människor tänker och känner. Trots att de inte själva upplever känslor på samma sätt, är de duktiga på att manipulera och utnyttja andras känslor för egna syften.

Lista på viktigaste psykopatiska dragen:

  1. Charmighet och vältalighet
  2. Grandios självbild
  3. Manipulativ och bedräglig
  4. Brist på empati
  5. Saknar skuldkänslor och ånger

Källa: Rättsmedicinalverket

– Det är avgörande att lära sig känna igen tecknen och att våga prata om det. Vi skäms ofta för att vi har blivit lurade, men att förstå är första steget för att göra något åt det, säger Susanne Hydén.

Var uppmärksam på varningstecken

Personer med psykopatiska drag ger ofta en illusion av att vara väldigt karismatiska, drivna och effektiva – speciellt i början. De kan verka som en drömrekrytering med fantastiska testresultat, men skapa en dysfunktionell arbetsmiljö i praktiken.

– Man kanske blir imponerad av någon som alltid visar svarta siffror och höga resultat – men glömmer att kolla på baksidan. Har 50 procent av personalen sagt upp sig eller blivit sjukskrivna? Då borde man dra öronen åt sig, säger Susanne Hydén.

– Traditionellt ses ju också driv och målfokus som starka ledaregenskaper, men om egenskaperna kombineras med psykopatiska drag kan det gå illa. Då kommer psykopaten alltid låta sina egna behov få gå först, lägger hon till.

Ett av de vanligaste tecknen på att man har en personmed dessa drag i organisationen är att det blir väldigt tyst. Folk vågar inte riktigt uttala sig och helt plötsligt kan folk börja vänta på tillåtelse att få prata. Utbrändhet, sjukskrivningar och uppsägningar som avlöser varandra, utan att man som arbetsgivare får något riktigt svar, är också tecken.

– Här är det otroligt viktigt för vd:n att inte bli gisslan i en massa möten utan våga vara med i organisationen och lyssna. Jag skulle önska att det fler vd:ar hade en bra mentor eller ett bra bollplank så att de själva var tillräckligt trygga och vågade ta fajten.

Det modet kan vara avgörande för att både identifiera beteenden och få till en förändring. Många personer med dessa personlighetsdrag backar faktiskt om de blir rejält påkomna.

– Visar du som ledare att du ser det här beteendet kommer vissa av dem att ändra sig. Blir det tillräckligt jobbigt kommer de kanske till och med att söka sig någon annanstans. Så det är inte alltid man behöver göra enorma undringar. Men man behöver vara där och vara synlig. Folk behöver kunna lita på att man också är beredd att ta ett beslut kring det hela, säger Susanne Hydén.

Svårt att avslöja i rekryteringsprocessen

Det är givet att man som ledare vill undvika dessa personer i organisationen till varje pris. Tyvärr finns det inga enkla regler för att identifiera manipulativa drag hos kandidater. Dessa personer är ofta mästare på att framställa sig själva som charmiga och kompetenta, och risken finns att man bländas i rekryteringsprocessen.

– De går igenom personlighetstesterna med strålande resultat, framför allt om de fått några tips om vad företaget vill ha. Då levererar de som en tre rätters måltid med Michelinstjärna, säger Susanne Hydén.

Fakta

Minimera risken att anställa någon med psykopatiska drag:

  • Prioritera referenser: Ställ öppna frågor och lyssna noga. En bra referenstagning kan avslöja mer än man tror.
  • Observera ”för bra för att vara sant”-känslan: Om en kandidat verkar alldeles för perfekt kan det i vissa fall vara ett varningstecken.
  • Ta hjälp av erfarna rekryterare: Rekryterare med lång erfarenhet är ofta skickliga på att läsa subtila signaler.
  • Magkänsla som komplement: Även om magkänsla inte ska ersätta strukturerade processer kan den vara ett värdefullt verktyg. Känns det som att något inte står rätt till är det ofta värt att utreda.

    Därför behöver du vara skicklig. Först och främst handlar det om att ta hjälp av någon som är duktig på rekrytering. Samtidigt kan magkänslan också säga mer än man tror – även om man vill hålla sig till en så objektiv process som möjligt.

    – De här personerna kan charma brallorna av en i intervjun. Och känner man att det är lite för bra för att vara sant, är det bra att tänka: nu kändes det för bra, kan det kanske vara ett varningstecken?

    Men det viktigaste av allt och något som förvånansvärt många inte är särskilt bra på är att ta referenser, påpekar Susanne Hydén.

    – Gillar du en kandidat är du ofta väldigt dålig på att ta referenser och frågar inte efter några jobbiga saker. Referenstagning är det mest briljanta tillfället att få en second opinion om någon. Och i en bra referenstagning kan du höra både vad folk säger och vad de inte säger.

    Vid ett tillfälle fick just magkänslan henne att ringa en bekant som jobbade på samma företag som kandidaten lämnat.

    – Det visade sig att personen hade förskingrat pengar, men att företaget mörkat händelsen, kanske av skam.

    Ta problemet på allvar

    I de fall en person med psykopatiska drag redan har tagit sig in i organisationen är det viktigt att agera snabbt och strategiskt. Först behöver man identifiera problemets omfattning. I vissa fall, som vid ekonomiskt fusk, kan juridisk hjälp behövas.

    – Du behöver inse att om du inte gör någonting åt det kommer det att bli mycket, mycket kostsamt. Dessa personer kan ljuga sömlöst och skapa stora problem, ibland bara för att de tycker det är roligt, säger Susanne Hydén.

    Hon framhåller att det inte bara handlar om att skydda organisationen, utan också om att ta ansvar för medarbetarna.

    – Psykopatiskt beteende kan skapa en destruktiv arbetsmiljö där anställda känner sig osäkra och dränerade. Som ledare har du ett ansvar att sätta stopp – innan det går för långt.

    Fakta

    Verktyg för att tackla psykopatiska drag:

    1. Skapa en transparent organisationskultur:
      Personer med psykopatiska drag trivs i miljöer där de kan operera ostört. En öppen kultur med tydlig kommunikation och ansvarsfördelning gör det svårare för dem att manipulera.
    2. Uppmärksamma de subtila signalerna:
      Dessa personer visar ofta sitt rätta jag när de inte längre behöver imponera på någon. Observera hur individer beter sig i pressade situationer och hur de behandlar personer utan makt eller status.
    3. Bygg ett starkt nätverk:
      Ingen chef kan göra allt själv. Ha ett team av pålitliga personer runt dig som kan hjälpa till att bedöma situationer och fatta beslut.
    4. Våga ta itu med problemet:
      När en person med psykopatiska drag har identifierats är det viktigt att agera. Det kan kännas obekvämt, men ju längre en sådan person får vara kvar, desto mer skada kan de orsaka.
    5. Håll koll i rekryteringsprocessen:
      Var uppmärksam på hur kandidaten reagerar på frågor om tidigare arbetsrelationer, arbetsmiljö och lyssna på referenser. Det är också viktigt att inte bara förlita sig på tester, utan även att lita på sin magkänsla om det känns för bra för att vara sant.

    Bloggen

    På nytt jobb

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan
    VD-tidningen

    VD-tidningen Premium

    Med fullt fokus på vd-rollen.
    Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.