Bland svenska aktiebolag finns olika typer av styrelser. Många är inaktiva ”pappersstyrelser” eftersom ägaren av någon anledning anser att bolaget inte är i behov av ett aktivt styrelsearbete. Det kan vara rätt för situationen och företaget. Men ansvaret som de inregistrerade ledamöterna har är lika stort som om styrelsen är aktiv. Förhoppningsvis är ledamöterna fullt medvetna om det och har sett till att det finns fullgoda kontroll- och rapporteringssystem.
För ledamöter i en aktiv styrelse är tiden då man ”satt” i en styrelse sedan länge svunnen. Omvärldstrycket och förändringstakten ökar i takt med teknologiska och geopolitiska omvälvningar. Därtill ska läggas det ökade fokuset på regleringar. För några år sedan tog vi emot GDPR. Nu är det andra förkortningar att tugga och svälja. CSRD, ESRS, NIS2 är några branschöverskridande regleringar inom hållbarhet och cybersäkerhet. Därtill finns en rik flora av branschspecifika regler att fördjupa sig i, se till att man kan följa eller annars förklara varför inte, samt rapportera.
Att jobba i styrelser är utöver ett formidabelt givande, stimulerande och lärorikt sätt att bidra till samhället i stort, även ett omfattande arbete och personligt ansvar som fel skött eller av otur, även kan bli en stor risk.
Hög risk brukar korrelera med hög avkastning eller ersättning. En vd som likt en styrelse lägger sitt personliga ansvar i potten och därtill utsätter sig för individuella risker i form av stress och press, är i regel den högst avlönade inom organisationen. Vd är utanför gängse arbetsrättsliga skyddsnät – har högre risk – och kompenseras för det.
Styrelseledamöter då? De ersätts däremot inte alltid för den risk de tar.
Ett exempel. Ett litet teknikdrivet, kassaflödesnegativt och förlusttyngt bolag noterat på First North är beroende av ständigt återkommande emissioner för att fortsätta – definitivt ett potentiellt högriskuppdrag för en extern ledamot. Vill du arbeta i denna styrelse? Då gissar jag att du blir belönad med 1,5 prisbasbelopp per år! Cirka 75 tkr.
En styrelse ska, bör och är ofta ett företags mest strategiska resurs. Allt ansvar har den, allt ansvar kan krävas av den. Då är det befogat att den risken och ansvaret följs åt av en passande kompensation.
Styrelseakademins senaste undersökning av styrelsearvoden i SME visar att styrelseledamöter är villiga att ta sig an risken och ansvaret i en styrelse, till en jämförelsevis låg ersättning. Likaså att svenska styrelsearvoden är låga i en europeisk jämförelse samt att utvecklingen halkat efter utvecklingen för vd-löner.
Något att reflektera över nästa gång du tar ställning till ett nytt styrelseuppdrag!