Styrelsearbete är stimulerande, omväxlande och kräver kunskaper och erfarenheter inom en rad områden, exempelvis ekonomi, juridik, digitalisering, organisationsutveckling och ledarskap, omvärldsanalys, finansiering, marknadsföring… Jag stannar där eftersom halva textutrymmet kan förverkas av en kompetensönskelista för styrelser.
Poängen är att en styrelse ska vara företagets mest strategiska resurs. Styrelsen är förhoppningsvis sammansatt så att den kan vara avgörande för en framgångsrik utveckling för företaget. Valberedningen har ett tungt ansvar. En dysfunktionell styrelse kan också vara den faktor som fördärvar ett företags utveckling genom att fatta fel beslut eller, vanligare kanske, försumma att fatta rätt beslut. Vd-rekrytering är ett sådant väsentligt beslut med stark påverkan på företagets utvecklingskraft framåt.
Genom att driva utveckling och skapa ekonomiska överskott, möjliggör framgångsrika företag innovation och välstånd i samhället. En styrelse som kan bidra till att ett företag växer och navigera genom olika affärsskeenden och transformationer ger därmed ett väsentligt bidrag till samhället.
Synen på hur näringslivet och samhället samverkar har förändrats de senaste tiotals åren. Både samhället och ägarna själva ställer högre krav på att företagen bidrar i de samhällsutmaningar som finns.
Synen på hur näringslivet och samhället samverkar har förändrats de senaste tiotals åren. Både samhället och ägarna själva ställer högre krav på att företagen bidrar i de samhällsutmaningar som finns och arbetar för att lösa dem. Ägardirektiv av i dag innehåller ofta mer än ekonomiska måltal som tillväxt och lönsamhet, exempelvis måltal kopplade till hållbarhetsagendan globalt och samhällsagendan lokalt.
Det finns i dag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige. De flesta, 97 procent, är småföretag med färre än 10 anställda. Små och medelstora företag (0–249 anställda) utgör tillsammans 99,9 procent av samtliga företag. De står för en betydande del av sysselsättningen och bidrar till en dynamisk och innovativ marknad.
Styrelseledamöter i dessa företag har därför en direkt påverkan på arbetsmarknaden, på hållbarhetsagendan och på hantering av samhällskriser. Styrelser har makten att besluta om företaget ska investera i grön teknologi, minska sitt koldioxidavtryck eller engagera sig i initiativ i utanförskapsområden. Dessa beslut påverkar inte bara företagets långsiktiga överlevnad, utan också miljön och hälsan för framtida generationer.
Under pandemin mötte landets styrelser enorma utmaningar och tvingades fatta svåra beslut om nedskärningar, omstruktureringar och ibland nedläggningar. I de flesta fall med en ambition att minimera negativa effekter på anställda och samhället.
Det kan vara värt att påminna sig om att styrelsearbete är en viktig form av samhällsansvar! I en värld där företags roll i samhället blir alltmer central, får styrelsernas roll också en alltmer betydande roll.