Så kan medieinvesteringar kopplas till försäljning

Affärerna Förmågan att koppla ihop medieinvesteringarna till den faktiska försäljningen är en av de mest eftertraktade sakerna för en framgångsrik annonskampanj. Men för att göra detta krävs tillgång till all relevant data.

Så kan medieinvesteringar kopplas till försäljning
Magnus Johansson Foto: Nick Morrish

Då konsumenternas beteenden fortsätter att utvecklas är vägen till köp inte längre en rak linje. Konsumenter upptäcker och undersöker produkter på flera olika plattformar – från appar och webbplatser till TV, streaming och i butiker. Detta ger annonsförsäljare både utmaningar och möjligheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Alla dessa kontaktpunkter ger dig som varumärke fler möjligheter att engagera dig med dina kunder. Men de skapar också komplexitet när marknadsförare försöker koppla ihop alla noderna, säger Magnus Johansson, Nordenchef på The Trade Desk. 

Tredjepartscookies förväntas fasas ut helt inom en överskådlig framtid, vilket gör data från den egna försäljningen till en av de mest kraftfulla informationskällorna som finns tillgängliga. Det är en viktig ingrediens för att nå ut till både gamla och nya kunder.

– Eftersom tredjepartscookies kommer försvinna kan det ge stora resultat om du använder dig av din data från den egna försäljningen i din annonsering. Antingen på egen hand eller som ett komplement till förstapartsdata, berättar Magnus Johansson. 

Så vad bör man tänka på som annonsör? Först och främst måste man nå kunderna i varje skede av deras resa med omnikanalkampanjer.

– Vi vet att konsumenterna spenderar sin tid på en mängd olika skärmar och enheter. Detta innebär att en omnikanalstrategi är ett måste. Förutom de vanliga linjära och display-köpen måste du kunna genomföra en holistisk kampanj som når dina konsumenter via CTV, mobila enheter och media utanför hemmet, säger Magnus Johansson.

Man kan även använda data från sin egen försäljning för att hitta fler av sina mest värdefulla kunder. Annonsörer kan idag skapa anpassade målgrupper baserat på tidigare köp.

– Dessa förutbestämda datamängder gör det möjligt för annonsörer att nå kunder som är lojala mot varumärket med budskap om en ny produkt. Man kan även nå kategoriköpare som inte har köpt från varumärket tidigare. Det innebär att du kan få ut mer av dina medieköp och samtidigt ge dina kunder en bättre upplevelse, berättar Magnus Johansson. 

Sammanfattningsvis, att koppla medieinvesteringar med faktisk försäljning kräver tillgång till all relevant data. Genom att använda data från egen försäljning och en omnikanalstrategi kan annonsörer hitta sina mest värdefulla kunder och ge dem en bättre upplevelse. Transparent rapportering ger en klar bild av avkastningen på annonser. Användningen av data från egen försäljning i annonsering är avgörande för att skapa effektiva kampanjer och öka försäljningen. 

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.