De flesta av de nyckeltal som företag använder i dag började nyttjas redan på 1400- och 1500-talen. Det klassiska synsättet har varit att generera lönsamhet och avkastning på aktieägarkapital, vilket naturligtvis är fortsatt viktigt för ett bolags existens. Men de finansiella nyckeltalen räcker inte längre till.
ESG kräver nya nyckeltal – experten förklarar
Ekonomistyrning De traditionella finansiella nyckeltalen som definierat vår tids sätt att driva mot lönsamhet behöver kompletteras med fler. I vissa fall krävs helt nya för att säkra framtida konkurrenskraft, förklarar Grant Thorntons expert.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Fakta
13 icke-finansiella nyckeltal
I den enkät som Grant Thornton skickade ut till små- och medelstora företag presenterade de 13 nyckeltal utanför de rent finansiella. Frågorna var då:
Mäter ni:
- Ert koldioxidutsläpp?
- Er energianvändning?
- Er cirkularitet (återbruk, återvinning)?
- Er omsättning från klimatsmarta produkter/tjänster?
- Er medarbetarnöjdhet?
- Er lönestruktur och gör ni lönekartläggning?
- Er sjukfrånvaro/frisknärvaro?
- Er personalomsättning?
- Er åldersfördelning?
- Er kundnöjdhet?
- Ledningsgruppens mångfald (ålder, etnicitet, kön, utbildning, kompetens, erfarenhet)?
- Styrelsens mångfald (ålder, etnicitet, kön, utbildning, kompetens, erfarenhet)?
- Leverantörsuppföjning (affärsetik, fair trade, mänskliga rättigheter, miljö)?
– Konsumenters inflytande blir mer och mer utslagsgivande, klimatprestationerna som krävs av samhället blir allt större och attraktionskraften som arbetsgivare alltmer avgörande. De icke-finansiella prestationerna blir följaktligen väldigt viktiga att följa, förstå och agera på, menar Mattias Kjellman, auktoriserad revisor på Grant Thornton, som i tjugo år granskat finansiella data.
Han konstaterar att för att ett företag ska vara aktuellt för investerare krävs ett 360-perspektiv på verksamheten och där ingår även icke-finansiella nyckeltal.
– Ett bolags värde i dag handlar om helheten, och innefattar alltifrån människorna, kunderna, värderingarna, och det avtryck man gör, säger Mattias Kjellman.
Ökade krav
Han har sett att de icke-finansiella nyckeltalen, till exempel klimatavtryck, arbetsvillkor, risk och kvalitet seglar upp vid sidan och kompletterar mått på till exempel omsättning och tillväxt. Kraven ökar nämligen alltmer på svenska företag i form av regelverk som läggs på dem.
– Det kan handla om generellt höjda krav på hållbarhetsrapportering, men också om ökade krav på transparens avseende affärsmodell, rättigheter för högsta ledning, aktieägare och ökat skydd för företags anställda, som att exempelvis ha ett visselblåsarsystem på plats.
Utifrån ett EU-perspektiv ser Mattias Kjellman även att yttre krav på svenska bolag bara kommer att öka som en följd av taxonomin och den gröna given.
– Och det är en utveckling som jag välkomnar. Det är ytterst viktigt att hela näringslivet bidrar i omställningen.
Kraven på hållbarhetsrapportering går ju in i en ny era med EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Syftet med CSRD är att öka jämförbarhet på hållbarhetsrapporter, kvalitet på information, transparens gällande företagens miljömässiga och sociala påverkan, samt bolagsstyrning kopplat till hållbarhet och träder i kraft räkenskapsåret 2024.
Krav på politiker
Han märker även att svenskt näringsliv ställer krav på ledande politiker och beslutsfattare.
– Tillväxt är inte längre enda drivkraften för många bolag, i stället är det att växa på rätt sätt och värderingar som ansvarsfullhet och långsiktighet blir allt tydligare, säger Mattias Kjellman.
Han har sett att företag som utöver klassiska finansiella nyckeltal även kompletterar med nyckeltal som tar hänsyn till miljömässiga och sociala faktorer har betydligt större möjligheter att vara konkurrenskraftiga och framtidssäkrade.
– Redan nu ser vi exempel där företag faller bort från en upphandlingssituation om olika hållbarhetskriterier i hela leverantörskedjan inte kan uppfyllas eller föras i bevis.
När påtryckningen kommer från båda hållen så händer något, det ena inspirerar det andra.
– En del företag jagas på av regelverken och gör rätt för att vara kompatibla, medan andra företag drivs på av intressenterna, man kanske förlorar en stor upphandling för att man inte kan visa vissa siffror.
Nyckeltal utifrån ESG
Mattias Kjellman tycker att företag ska göra en genomlysning av de nyckeltal man arbetar med i dag och att därefter göra en kritisk bedömning huruvida de nyckeltalen stöttar vision, strategi och tar företaget mot utsatta mål – i ett långsiktigt perspektiv.
– På Grant Thornton ger vi råd om nyckeltal utifrån ESG, det ramverk som särskilt investerare använder när man screenar företag inför en potentiell investering.
Förkortningen står för Environmental, Social och Governance, där Environmental innefattar miljöpåverkan i ett bredare perspektiv, Social avser den mänskliga faktorn som del av bolagsbyggandet och Governance omfattar klassiska finansiella nyckeltal men också områdena styrning och risk/kvalitet.
Framtidens nyckeltal utgörs enligt honom av en kombination av nyckeltal, unika för varje bolag.
Det gäller att ha insikt om att det är en helig treenighet som gäller – styrning, de sociala aspekterna och de miljömässiga.
Mattias Kjellman
– Här finns ingen universallösning, det är viktigt att framhålla, utan varje bolag måste sätta upp sina relevanta nyckeltal. ESG-begreppet täcker in alla perspektiv, men det är bättre att börja i något ben än att inte göra något alls.
Han konstaterar att det finns vissa delar i ett bolag som är affärskritiska och lite extra viktiga för att man ska kunna uppnå sina mål.
– Det räcker inte med kontroll på siffror och att hålla sig till regelverk, du måste även visa att du är ett ansvarsfullt bolag och har tydliga värderingar som attraherar kunder och talang.
Han tycker att det är svårt att säga vad som är mest affärskritiskt när det gäller det miljömässiga, det sociala eller bolagsstyrningen som sådan.
– Det gäller att ha insikt om att det är en helig treenighet som gäller – styrning, de sociala aspekterna och de miljömässiga.
Enkät om nyckeltal
Grant Thornton har med hjälp av en webbaserad enkät under oktober till december 2022 frågat 472 beslutsfattare i små och medelstora svenska företag om 13 nyckeltal baserade på ESG och om företagen mäter dessa. Dessutom frågades det om vilka ytterligare nyckeltal företagen mäter, samt vilka nyckeltal de tror blir viktiga att mäta framåt.
Undersökningen visar att:
- 7 av 10 mäter sjukfrånvaro.
- 7 av 10 mäter medarbetarnöjdhet.
- 6 av 10 gör en lönekartläggning.
- 6 av 10 mäter kundnöjdhet.
- Men bara 3 av 10 mäter koldioxidutsläpp.
Koppling till finansiella nyckeltal
Undersökningen visar också att ju större företaget är, desto vanligare är det att mäta andra nyckeltal än de finansiella.
Detta tycks gälla oavsett bransch.
– En förklaring kan vara att lagkrav och regelverk ofta omfattar stora bolag först.
En annan insikt som Grant Thornton fått genom undersökningen är att icke-finansiella nyckeltal som mäts tenderar att ha en koppling till klassiska finansiella nyckeltal. Ett exempel är kundnöjdhet som historiskt sett ofta har en koppling till lojalitet och lönsamhet.
– Vi ser att lägst mognadsgrad inom ESG finns inom Environmental. Det är sannolikt att miljöfaktorer inom en snar framtid kommer ha en allt tydligare koppling till företagets lönsamhet och tillväxt. Här finns därför en utvecklingspotential.
Måste integreras i verksamheten
Undersökningen sätter också fingret på att nyckeltal måste integreras i verksamhet och målstyrning för att hamna på den strategiska agendan.
– Beslutsfattare utanför ledningsgrupp anger i högre utsträckning att deras företag mäter fler av undersökningens nyckeltal än vad de i ledningsgrupp anger. Detta kan indikera att även om företag mäter ESG-nyckeltal idag, så följs de inte alltid upp av ledningen.
Mattias Kjellman betonar att smarta företag kan använda icke-finansiella nyckeltal som ett verktyg i sin framtida tillväxt.
– Stor potential finns för de företag som väger in och börjar mäta fler nyckeltal än enbart de klassiska finansiella. Ett utvecklingsområde är enligt undersökningen mångfald i styrelse och ledning, avslutar han.