Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så hanterar HR nya utmaningar

HR & Arbetsmiljö En ny studie visar att de som jobbar inom HR är nyfikna på människor och lär bäst genom andra. Samtidigt måste branschen bli mer öppen för att experimentera och testa nya saker för att kunna möta nya krav på arbetsmarknaden.

Så hanterar HR nya utmaningar
Att titta på din potential utifrån learning agility är som att sätta på dig ett par nya glasögon. Foto Adobe Stock

HR har rent historiskt inte varit känt för sin starka innovationskraft, men ny teknik, nya yrkesroller och ett ökat inflytande gör att branschen förändras snabbt. För att ta reda på hur HR-team rent praktiskt hanterar utmaningar och okända situationer så har konsultbolaget Assessio i samarbete med tidningen Personal & Ledarskap kartlagt branschens learning agility i en ny studie. Rapporten, är den första av sitt slag i Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Learning Agility handlar om vår förmåga att utveckla nya effektiva beteenden, baserade på nya erfarenheter, och sedan tillämpa dem framgångsrikt i praktiken. Genom att låta 180 personer inom HR göra två arbetspsykologiska tester, ett personlighetstest och ett motivationstest, så har deltagarnas learning agility räknats ut genom algoritmer.

HR-branschens totala nivå av learning agility hamnar på 5,1, vilket räknas som precis över genomsnittet (5) på en niogradig skala. Enligt Pär Cederholm, vd på Assessio, visar resultatet att HR ligger inom ett normalt spann. Det talar också för goda utvecklingsmöjligheter – nivån av learning agiliy är inte statisk utan går att utveckla.

– Att titta på din potential utifrån learning agility är som att sätta på dig ett par nya glasögon och genom dem få nya insikter i hur du kan fatta bättre beslut. Genom att bli medveten om hur du bäst lär dig, och inom vilka områden du kan bli bättre, så kan du med små, aktiva val jobba med din personliga utveckling, säger han.

Learning Agility mäts utifrån dimensionerna change agility, mental agility, people agility, results agility och självinsikt. Studien visar att HR är som starkast inom people agility (5,7 i resultat). Personer med en hög people agility tenderar att vara mer öppna för nya kulturer och har lätt för att skapa kontakt med och lära av andra.

– De som söker sig till HR-yrket har vanligtvis ett stort intresse för människor. Resultatet talar för att Sveriges HR-bransch lägger ner tid på att förstå sin omgivning och tar andras åsikter på allvar. Det är också de här delarna som kännetecknar ett riktigt bra HR-team.

Studiens resultat visar på ett samband mellan utbildningsnivå och learning agility. De med en masterexamen har höst learning agility, 5,6, medan de med kandidatexamen landar på 5,1 och de med en yrkesexamen eller lägre ligger på 4,4.

– Det här kan dels bero på att högre utbildning främjar vår förmåga att ta in ny information och sedan använda den när vi ställs inför nya utmaningar. Ju mer du lär dig, desto mer erfarenheter har du att fatta beslut utifrån. Det kan också bero på att människor som är nyfiket lagda söker sig till högre utbildningar, konstaterar Pär Cederholm.

När arbetsmarknaden, roller och arbetsuppgifter förändras så behöver vi förändra hur vi bedriver det strategiska HR-arbetet, menar han.

– Det ställer högra krav på att yrkesgruppen kan ta till sig och använda ny teknologi, utöka sin plats i organisationen och förutspå vilka nya roller som behövs – både idag och om tre år, avslutar Pär Cederholm.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.