Medarbetarna är (faktiskt) mer stressade än du

Arbetsmiljö En ny studie visar att medarbetare löper 30 procent högre risk än chefer och vd:ar att bli stressade. Som vd behöver du hantera det för att få ut det bästa möjliga av medarbetarna – utan att skapa stress i onödan. Här är fem tips.

Medarbetarna är (faktiskt) mer stressade än du
Shutterstock

Det är Harvard Business Review som presenterat studien där
20 000 personer ingått. Den visar att även om du som vd känner en massa press, så är det viktigt att vara medveten om att dina medarbetare troligen känner ännu mera press.

En förklaring till att chefer och vd:ar känner mindre stress kan vara att stressen påverkas av status, anställningstrygghet och makt över sin egen situation.

Det som är viktigt att förstå är att även om press kan användas för att höja produktiviteten, så leder för mycket press till att produktiviteten i stället sjunker. Det gör helt enkelt människor stirriga i stället för fokuserade.

För att få ut det bästa av medarbetarna utan att skapa stress – ta till dig av de här fem punkterna. Några kan kännas självklara, men om du vet att dina medarbetare stressar så är det värt att läsa dem en extra gång ändå. Finns det något du kan göra ännu mer av, eller som du inte tagit till dig även om du tror det?

1. Ge all trygghet och information du kan

Stress och press handlar inte bara om att ha mycket att göra. Det handlar också om osäkerhet i arbetet, som att inte veta om man har jobbet kvar nästa månad, att det inte är tydligt om man ansvarig för en uppgift eller inte eller om datasystem ska bytas ut men ingen får veta till vad.

Osäkerheten leder både till ökad ångest och mindre motivation. För vem vill slita hårt för en arbetsgivare som inte visar respekt genom att åtminstone försöka minska osäkerheten?

Inga ledare har svar på alla frågor, men alla kan svara ärligt och omtänksamt. Det stärker banden mellan er och gör att medarbetarna presterar mer och känner mindre stress.

Ha utgångspunkten att ge all information som är relevant för medarbetarna.

2. Var rättvis

En ledare som inte behandlar medarbetarna rättvist blir som en lärare som har gullegrisar. Det skapar misstänksamhet mellan kollegorna och känsla av att vara underlägsen för dem som inte är utvalda.

Var uppmärksam på om någon känner sig åsidosatt. Försök tillbringa lika mycket tid med alla, lyssna på alla på möten och förklara varför du fattar de beslut du fattar.

3. Stötta och säg tack

En studie har visat att ledare drar sig mer för att ge beröm än de drar sig för att ge kritik. Ja, du läste rätt. 37 procent av ledarna medgav dessutom att de aldrig ger positiv återkoppling.

Var inte en av dem! Prata med medarbetarna, ge feedback och tacka för bra insatser. Visa att företaget bryr sig om det medarbetarna presterar.

4. Var klippan som medarbetarna kan luta sig mot

Att känna sig trygg är en nyckelfaktor för att minska stress och att trivas på jobbet. Visa medarbetarna att du är en person de kan lita på – att du förstår vad ledarskap innebär och finns där när det blåser. Det här betyder inte att du behöver vara en tuffing. De bästa ledarna kan kombinera värme och styrka.

5. Håll vad du lovar

Om du inte kan hålla vad du lovar – lova inget! Att höra om planer och sedan märka att chefen inte lägger två strån i kors för att de ska genomföras skapar stress. Så se till att det du säger också blir gjort.

Källa: Harvard Business Review

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.