Ledarskapet viktigast för IT-specialister

Ledarskap & Styrning En ny rapport visar att hela 7 av 10 IT-specialister är intresserade av att byta arbetsplats. Detta trots coronakrisen - om rätt möjlighet uppstår. Rapporten visar vidare att IT-specialister upplever ledarskapet som viktigast i valet av arbetsgivare och bra förmåner är lägst prioriterat.

Ledarskapet viktigast för IT-specialister

IT & Tech Professionals Report är en rapport framtagen av Wise IT, specialister på rekrytering och konsultuthyrning inom IT. Rapporten, som syftar till att skapa insikter som hjälper företag och organisationer att attrahera IT-specialister, visar att 7 av 10 specialister (68 procent) är intresserade av ett nytt jobb. Av dessa söker 4 av 10 (38 procent) inte aktivt, men kan tänka sig byta jobb om rätt tillfälle uppstår.

− Vi är övertygade om att sättet som företag agerar på här och nu kommer att påverka deras attraktionskraft som arbetsgivare framåt, säger Mathias Linarfve, vd på Wise IT.

Rapporten visar att det viktigaste för IT-specialisterna vid val av arbetsgivare är ledarskapet. Utöver den insikten är bra lön samt arbetsuppgifter högt prioriterat av IT-specialister. Vidare visar rapporten att bra förmåner som till exempel tjänstebil, pension och ett högt friskvårdsbidrag är minst attraktivt. Endast 1 procent av respondenterna anger bra förmåner som viktigast vid val av arbetsgivare.

– Det finns en stor potential i att fortsätta arbeta med arbetsgivarvarumärket och rekryteringsarbetet även om verksamheten till viss del avstannat under en period. Behovet av kompetens inom IT på längre sikt består. Vår undersökning visar att det viktigaste för att locka specialisterna i branschen till nya tjänster, konsultuppdrag eller gig är ledarskapet, avslutar Mathias Linarfve.

Resultatet är baserat på 1158 stycken svar från IT- specialister som är verksamma inom Business Intelligence/Data Science/AI, Systemutveckling/teknik, Infrastruktur (support, drift, molntjänster etc.) eller ledning/verksamhetsnära roller inom IT. Undersökningen genomfördes från mitten av mars till mitten av april 2020.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.