Kulturen sitter inte i väggarna, den skapas varje dag i veckan

Krönika Hela veckan kan du vara en aktiv kulturbyggare. Så här går det till, enligt Vd-tidningens krönikör.

Kulturen sitter inte i väggarna, den skapas varje dag i veckan

Inte sällan får jag höra ledare uttrycka sig uppgivet kring sin företagskultur. De känner inte att de lyckats få till den kultur de önskar. ”Vissa attityder verkar sitta i väggarna, det går inte att förändra”. De står villrådiga och vet inte vilken ände de ska börja i för att påverka attityder och beteenden i rätt riktning.

Men, kultur sitter inte i väggarna. Den utvecklas och förändras hela tiden utifrån vilka beteenden som förstärks genom härmande i grupper och vilken ansträngning som framförallt ledare gör för att inspirera och vägleda kring önskvärda beteenden. Så, vad kan du som ledare göra redan nästa vecka för att utveckla er företagskultur i rätt riktning? Du kan testa detta enkla veckoschema med fem enkla kulturutvecklande insatser du själv kan göra på mindre än 15 minuter per dag under en vecka.

Måndag – berätta en stolt historia

Att dela med dig av vad är stolt över i företagets historia eller nuläge tydliggör på ett bra sätt vad du som ledare värderar högt och vill förstärka i er kultur. Dela med dig av en historia av en framgång eller motgång som du själv känner stolthet över. Beskriv specifikt vad som gör dig stolt. Var det ett exempel på att överträffa en kunds förväntan, ett lyckat intern samarbete, eller kanske ett problem ni löst på ett fantastiskt sätt? Ta en stund vid en kaffeapparat eller på ett möte och dela.

Tisdag – beröm en kulturbärare inför andra

Du vet redan vilka av dina medarbetare som oftare gör det lilla extra eller får sina kollegor att må bättre. Var på jakt under en dag efter att se denna person agera precis så där rätt. I stunden och framför de som är i närheten, uttryck din uppskattning genom att vara tydlig med att just detta beteende är mycket uppskattat. Positiv förstärkning är nyckeln till att få fler att vilja härma.

Onsdag – ryt ifrån

Du stör dig på vissa beteenden, det vet du. Det kan vara brist på ansvarstagande, otrevliga kommentarer eller liknande. Denna dag ska du markera tydligt mot ett beteende du upplever försämrar arbetsglädje eller prestationsnivåer. Du ska ge rak och tydlig feedback på varför detta beteende inte är önskvärt. Fokusera på själva beteendet och vilka konsekvenser det kan ge.

Torsdag – ifrågasätt en dumhet

Ni gör inte allt rätt, det vet du. Det finns inarbetade arbetssätt och rutiner som inte leder till den effekt som ni skulle vilja ha. Diskutera med ett par kollegor vad ni konkret skulle kunna göra annorlunda för att få bättre resultat. Genom att vara självkritiska främjar ni en kultur av reflektion och lärande.

Fredag – fira ett framsteg

Firande av alla de slag skapar en mer positiv kultur. Det behövs inga champagneflaskor eller tårtor för att fira små framsteg och framgångar. Passa på i slutet på veckan att sammanfatta och berätta inför andra om vilka små framsteg du är särskild nöjd med denna vecka.

Så, genom dessa enkla små kulturbyggande insatser har du varit en aktiv kulturbyggare. Bra jobbat!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.