Internationellt och inte minst i USA är retorik ett självklart ämne i all undervisning. Tyvärr är det inte det i vårt land, trots att många tycker att det är bland det värsta som finns att stå framför en grupp och tala. För en vd är det en självklar position, men trots det finns det väldigt mycket att träna på, enligt Mi Ridell som vi tagit hjälp av för att ge tips om hur man kan förbättra sina framträdanden. Hon är ursprungligen skådespelare känd från många privatteaterscener. På senare år har hon jobbat med att stötta ledare, företagsledare och politiker för att de ska bli bättre på sina framföranden. Hon har bland annat studerat retorik och kroppsspråk i många år, däribland genom den amerikanska FBI-agenten Joe Navarro som är ledande expert på hur man arbetar ”under cover”. Hon har också skrivit boken ”Kroppen ljuger aldrig” och där kan man bland annat läsa att Financial Times skrivit att ”den främsta oberoende variabeln till yrkesmässig framgång är hur bra du är på att tala inför och kommunicera med andra. Detta oavsett vad du jobbar med”.
Konsten att göra ett bra framförande
Framförande
Att prata inför en grupp på ett medryckande och engagerande sätt är både svårt och skrämmande för många. Receptet är träning och åter träning i framförande och retorik, enligt retorik- och kroppsspråksexperten Mi Ridell.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Varför stress?
Vårt fokus under intervjun är vad man kan förbättra i sitt framförande, men varför upplever man sådan stress att stå inför folk?
– Det är hjärnan som inte hängt med, säger Mi Ridell. När vi blir synliga startar stressen. Det bästa sättet att komma över den är att öva.
Det kanske viktigaste rådet Mi Ridell har är att vara ordentligt förberedd och att ha övat på sitt anförande. Man måste också veta exakt hur man börjar och avslutar, medan det räcker med nedskrivna punkter för resten. Hur konstigt det än kan låta så slarvas det ofta med detta. Sedan är det självklart att ha syftet klart för sig med vad som ska sägas. Har man en powerpointpresentation med sig är det viktigt att det är få bilder och lite text, annars kommer åhörarna tappa intresset.
– Det kan låta löjligt men många glömmer att testa att tekniken funkar, understryker Mi Ridell. Det får man inte hoppa över. Allt som stör gör att åhörarna tappar intresse och man måste hela tiden som talare vara intressantare än åhörarnas tankar.
Nya kläder
Ett fel som inte sällan drabbar kvinnor är att de köpt nya kläder för framförandet och inte testat dem på scenen. Kanske är skorna för vingliga, kanske börjar man fippla för att rätta till något som glider upp. Hon betonar att allt förstärks när man står inför andra och talar. Finns det en fläck så ser människor den, så det gäller att tänka igenom sådana grundläggande saker som skicket på klädseln. Man kan visserligen klä sig som man vill, bara man är medveten om varför man gör det. Färger kan vara viktiga, exempelvis gult är kontaktens färg medan mycket rött kan få hjärtat att slå snabbare. Svettas man mycket kanske det är smart att ta på sig en kavaj.
Ett av de vanligaste problemen, som många i stressen verkar helt omedvetna om är olika ticks. Män har ofta fingrarna i fickan där nycklar kan skramla, kvinnor kanske stryker undan håret väldigt många gånger eller så håller man hela tiden på med dosan där man byter bild.
– Jag brukar också prata om att många självtröstar sig för genom det beteendet frigörs oxytocin som ger en kick. Man kanske drar sig i örsnibben som tidigare statsminister Göran Persson gjorde när han pressades, eller man snurrar hela tiden på sin vigselring. Allt detta stör åhörarna.
Se upp för händerna
Särskilt händerna brukar ställa till det. Det gäller att ha koll på dem. Här kan det vara bra att hålla dem framför magen i det man kallar ”steepling” eller ”kyrktornsgesten” som ser ut som ett upp och nedvänt kyrktorn (se bild). Det är en högstatusgest som bland annat Angela Merkel ofta använder. Man kan också gestikulera, men inte för mycket. Det hjälper ofta till att frigöra arbetsminnet, eftersom man kopplar vad man säger till en viss gest.
Mi Ridell lyfter även fram vikten av att stå rakryggad och att i så hög grad som möjligt visa fram bröstkorgen och vad hon kallar ”glada punkten”. Det är viktigt att alltid försöka hålla bröstet mot publiken, med axel och rygg så tappar man lätt kontakten med den. Genom att sträcka på sig frigör vi testosteron och ser säkrare ut.
– Ett tips innan man går in på scenen är att göra en så kallad ”power-gest”, till exempel att sträcka ut armarna i luften, för då fylls man med positiv energi, berättar Mi Ridell.
Variera rösten
När det gäller rösten så bör man först och främst lära sig mikrofonteknik så den inte blir ett bekymmer. Om man har problem med sin röst är rekommendationen att ta hjälp. Sedan beror det mesta på med vilket engagemang man genomför framförandet. Brinner man för budskapet och låter röstläget variera liksom tempot går det ofta bra. Kommer man av sig är det bara att ta det lugnt, och ta en paus och gå till exempelvis datorn tills man hittar tillbaka i manus. Ofta märker inte någon det, så det är onödigt att tala om att man tappat bort sig.
Ögonkontakt med publiken kan vara viktigt och man kan exempelvis hitta en punkt bak i rummet att titta på. Blir man filmad är trixet att sätta upp en liten tejpbit på kameran dit man ska titta.
– Jag tycker också att man slutligen ska våga tacka för sig på ett bra sätt, avslutar Mi Ridell. En tumregel är också att alltid säga det viktigaste först, för då går det enklare att avsluta om man råkar dra över tiden. Och glöm inte att om man har energi och passion så smittar det publiken.
Sakta
De största felen vid ett framförande
- Det är oförberett.
- Tekniken har inte testats.
- För många slides på powerpointen.
- Det är oengagerat.
Sakta
De största felen vid ett framförande
- Det är oförberett.
- Tekniken har inte testats.
- För många slides på powerpointen.
- Det är oengagerat.
Fakta
Det viktigaste vid ett framförande
- Närvaro.
- Passion.
- Engagemang.