Klev av vd-stolen för att ge företaget mer energi

Ägare Att ta in en extern vd i ett företag är ofta ett stort steg för grundarna. Hälsokonsultföretaget Challengize tog steget och det gav en rejäl energikick.

Klev av vd-stolen för att ge företaget mer energi
Anette Tånnerud och Nicholas Roman.

2015 startade Nicholas Roman och två andra personer hälsokonsultföretaget Challengize. Från början var det bara han som arbetade operativt i bolaget och nu har de sex anställda. Nicholas har hela tiden varit vd men i september klev han av det uppdraget och lämnade över stafettpinnen till en extern vd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Fast hon känns redan nu som intern, säger Nicholas Roman och skrattar.

Idén om att rekrytera en extern vd föddes senhösten 2021 när han och styrelseordföranden Jonas Nordlund satt och diskuterade kring bolagets utveckling.

– Företaget har gått bra men det finns en outnyttjad potential och vi borde vara större än vad vi är idag.

Det behövdes helt enkelt mer energi i Challengize och Nicholas Roman tar här till en idrottsliknelse.

– Det var helt enkelt hög tid att byta tränare.

Drog i olika reglar

Ledamöterna i styrelsen började nu funderade kring vilka egenskaper deras dröm-vd skulle ha.

– Vi drog i sex olika reglar och till slut kom vi fram till en profil på den vd som vi ville ha.

De engagerade ett rekryteringsföretag som hjälpte dem att plocka fram lämpliga kandidater.

– Vi intervjuade fem personer och den som vi slutligen valde passade egentligen inte alls in i den profil som vi tänkt oss. Vi hade helt enkelt tänkt fel och siktat på en Nicholas 2.0.

För en sådan är inte nye vd:n Annette Tånneryd.

– Hon har ett gediget track record att skapa tillväxt för stora som små bolag. Det känns oerhört spännande att låta Anette, med nya ögon, få sporra mig och vår starka personal att ta bolaget och våra kunder vidare på hälsoresan.

En starkare position

Anette Tånneryd har med sig en lång erfarenhet som entreprenör, investerare och ledare i globala bolag inom bland annat IT- och Fintechbranschen. Redan som ung startade hon sitt första bolag parallellt med studier i USA. Efter nästan två decennier i Fortune 500 bolag, där hon klev av sitt senaste vd-uppdrag i slutet av 2019, har hon de senaste åren verkat som styrelseledamot, senior rådgivare och investerare i både noterade och onoterade bolag.

– Det känns superhäftigt att få lyfta Challengize som hälsopartner för att ge ännu större värden för våra kunder och ta en starkare position på marknaden. Här har vi framgångsrika kunder och partners att lära ifrån som ser vinster med friskvårdsarbetet i både kronor och ören som mjuka värden. Företag som bygger en hälsosam kultur som skapar ringar på vattnet i form av ökat välmående, en mer engagerad och effektiv personal som påverkar produktivitet och lönsamhet i positiv riktning. Det vill jag få fler verksamheter att öppna upp ögonen för och bygga vidare på i vårt framtida Challengize för befintliga och nya kunder, säger Anette Tånneryd.

Fått större självförtroende

Trots att hon bara arbetat som vd hos Challengize i några veckor har Nicholas Roman redan sett positiva effekter av vd-bytet.

– Anette har en helt annan kunskap än jag om hur ledningen för större företag resonerar när de ska köpa in konsulttjänster och hon har ett bättre självförtroende kring detta vilket också smittar av sig till oss andra, konstaterar han.

En annan nyordning som hon direkt införde var att skaffa ett kontor där medarbetarna kan träffas.

– Tidigare har vi alla arbetat på olika håll, men nu har vi tillgång till ett coworking space i närheten av Stockholms Central där vi också kan mötas fysiskt vilket kommer att stärka vår teamkänsla.

En bra väg framåt

Nicholas Roman erkänner att det fanns en viss oro för de ökade kostnaderna som det skulle innebära att anställa en extern vd.

– Men jag har insett att detta blir en bra väg framåt för att öka våra intäkter så därför är det en mycket bra investering. Med fler muskler kommer vår samlade kompetens snabbare att springa framåt och utveckla våra hälsotjänster för att skapa ännu större vinster för verksamheter genom att lyfta friskvårdsarbetet och lönsamheten som det tillför till nya nivåer.

Han var också lite orolig för att vd-bytet skulle röra om för mycket i grytan och skapa turbulens. De övriga medarbetarna var mycket nyfikna kring vem som fått jobbet och om det skulle påverka deras arbetssituation.

– Det har fungerat hur bra som helst och hon har direkt blivit en i gänget. Det känns som om vårt val var 100 procent rätt.

För honom själv har det också blivit en energiboost att kliva av vd-stolen.

– Nu får jag göra det som brinner för och är bäst på, nämligen att sälja och ta hand om kunderna, avslutar Nicholas Roman.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.