Så lyckas du som ny vd

Vd-rollen När man för första gången får erbjudandet om att bli vd är det många saker som snurrar i huvudet. För den som intar den ovana rollen väntar nämligen många utmaningar. Det gäller bland annat vinna förtroende hos medarbetarna, välja rätt stöd, ha öra inåt organisationen och snabbt fokusera på rätt frågor.

Så lyckas du som ny vd
Något Erik Fors-Andrée tycker är viktig att tänka på är vad vd-posten innebär mer formellt.Foto: Johan Strindberg

Erik Fors-Andrée grundade 2013 karriärrådgivningsföretaget Go Monday som han också är vd för. De driver rådgivningstjänster för tolv av Sveriges fackförbund.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Jag vill att människor ska kunna göra mer av det de gillar och det de är bra på, säger Erik Fors-Andrée.

Hans egen karriär som vd inleddes 2010 hos Juristjouren Sverige som då hade 25 anställda.

– Innan dess hade jag drivit projekt av olika slag och hade bestämt mig för att bli vd innan 30-årsdagen för att kunna påverka mer och det lyckades jag med. Jag var 29 år när jag fick första vd-jobbet.

När han ska ge råd till de som siktar på ett vd-jobb drar han sig alltid till minnes tiden före det att han tackade ja till Juristjouren och den första tiden som vd.

– Innan jag accepterade erbjudandet hörde jag mig för med några personer som hade vd-jobb. Jag fick då bra svar som gav mig ökad förståelse för vad det innebär i praktiken att vara vd.

Det mest lärorika

Han konstaterar att på ett personligt plan är det bland det mest lärorika man kan göra att tacka ja till en vd-post.

– Oavsett om man ser sig som vd och personalansvarig på lång sikt eller om man ser det som ett uppdrag under några år för att sedan gå vidare till annat kommer man att utvecklas enormt mycket av rollen och ha det med sig hela livet. Både verksamhetsansvaret och personalansvaret ger helt nya perspektiv.

Men Erik Fors-Andrée betonar att viljan att utvecklas själv inte är tillräckligt skäl för att tacka ja. Man måste förstås också känna att man kan axla ansvaret och göra ett bra jobb.

– Personalansvaret är det tyngsta ansvar man kan ha eftersom andra människor är helt beroende av att du som vd gör ett bra jobb. Trivs man med tanken på det ansvaret är det ett gott tecken på att det kommer att funka.

Innan Erik Fors-Andrée tackade ja till att bli vd hade han också många intensiva diskussioner med den störste ägaren för att försäkra sig om att de hade samsyn och att han och de övriga ägarna verkligen var villiga att lämna ifrån sig ansvaret.

– Man får inte underskatta ägarnas och styrelsens inflytande på verksamheten. Eftersom huvudägaren själv var aktiv i bolaget ställde jag så utmanande frågor jag kunde. Till exempel hur han skulle ställa sig till när jag i framtiden höll löneförhandlingen med honom eller hur han skulle se på en förändring av sin egen roll. Det är nämligen vanligt med ägare som inte vill ha personalansvar, men ändå inte är beredda att ge befogenhet och mandat.

Får allt på sitt bord

Erik Fors-Andrée konstaterar att som vd får man precis allt möjligt på sitt bord. Inklusive en massa frågor som ingen annan kan svara på men som man bara har sig själv att vända sig till för att lösa.

– Det är något jag själv tycker är underbart.

Erik Fors-Andrée tycker det är viktig att tänka på vad vd-posten innebär formellt.

– Det finns ett personligt ansvar som inte alls en “vanlig” anställd har. Lagen om anställningsskydd, LAS, gäller inte för en vd. Som vd måste man lita på sin styrelse och ha ett avgångsvederlag i sitt anställningsavtal, annars kan vd:n i praktiken tvingas sluta utan vare sig förvarning eller skäl.

För att förstå sin egen ledarstil och på sätt bli en bättre ledare bestämde sig Erik Fors-Andrée för att klä sina nya erfarenheter i ord på en blogg. Här avhandlade han allt från alternativa lönesystem som han funderade på att införa i företaget till lärdomar från tankeväckande möten och på fredagarna blev det ofta roliga och inspirerande videosnuttar.

– Det var lite som att skriva dagbok. Men jag ville inte skriva för tomma läktare och kommentarerna som jag fick gav nya perspektiv. Bloggandet har jag fortsatt med även i mitt eget företag.

Han menar att den knappa tiden som vd:n har i relation till det stora, mångbottnade ansvaret för verksamheten och att utveckla andra ledare är de två tuffaste utmaningarna.

– För att kunna driva andras ledarförmåga framåt måste man ha stenkoll på var man själv står.

Hans grundtips till alla nya vd:ar är att vara tydlig med sina plan för att utveckla företaget.

– Till exempel kan man säga att under tre-fyra månader kommer jag att sätta mig in i verksamheten och företagskulturen innan det är dags att välja väg för förändringsarbetet.

Att skapa en bra ledningsgrupp är naturligtvis också mycket viktigt.

– Och varför inte tillsätta en vice vd som kompletterar kompetensmässigt och fungerar som ett internt bollplank, avslutar Erik Fors-Andrée.

Fakta

5 tips på vad man ska tänka på som nybakad vd

  1. Jobba aktivt med styrelsen och ägarna. Skapa samsyn och identifiera var ni eventuellt tänker olika. Som vd i ett mindre bolag är det vanligt att styrelsearbetet inte är helt etablerat och då blir det ofta du som vd som får dra även i det. Ta det på allvar.
  2. Ta dig tid i början att lära känna verksamheten och människorna. Förstå så mycket som möjligt av de utmaningar som finns, vilka framgångsfaktorerna är och vad som fungerar mindre bra.
  3. Var tydlig gentemot dina nya medarbetare med din plan. Berätta vad du ser framför dig, hur du ser på verksamheten och vad du kommer att ha för inriktning. Om du inte vet än – berätta att du inte vet och hur du kommer att göra för att bestämma dig.
  4. Glöm inte att jobba med dig själv och din egen utveckling. Vd-jobbet kan vara intensivt och det är mycket som kräver din uppmärksamhet. Glöm inte bort dig själv i allt det nya. Kanske kan du gå en ledarskapskurs eller ta hjälp av en professionell coach för att fortsätta utveckla dig själv.
  5. Få människor med dig. I slutänden kommer allt handla om att få något att hända i organisationen och då måste du ha folk med dig.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.