Skuggstyrelsen en riskfri plantskola

Styrelse Att ha en skuggstyrelse kan vara ett bra sätt för en startup att få in värdefull kunskap i ett tidigt skede. Och för den som ingår i sådan styrelse är det ett riskfritt sätt att lära sig hur man arbetar i en ”riktig” styrelse.

Skuggstyrelsen en riskfri plantskola
Foto: Stock Adobe.

På inkubatorn Uminova Innovation i Umeå arbetar man med cirka 35 startup-bolag. Målsättningen är att alla dessa bolag ska ha haft en skuggstyrelse innan de lämnar inkubatorn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Detta för att vi vill att de ska förstå värdet av ett strukturerat och välfungerande styrelsearbete, berättar Magdalena Lindström, affärsutvecklare vid Uminova Innovation.

En skuggstyrelse fungerar precis som en vanlig styrelse.

– Vi håller samma struktur med en ordförande och olika kompetenser som kompletterar varandra. Skillnaden är att man inte har något juridiskt ansvar för bolaget. Den fungerar som en rådgivande grupp som fokuserar på de strategiska frågorna och hjälper också gärna till hands on mellan träffarna, säger Magdalena Lindström.

En bra mix

Hon är mycket noga med att teamkonstellationen ska vara bra när man sätter ihop en skuggstyrelse så att arbetet blir effektivt och ger värde. Ordföranden ska gärna ha erfarenhet från styrelsearbete och förstår strukturen.

Magdalena Lindström är mycket noga med att teamkonstellationen ska vara bra när man sätter ihop en skuggstyrelse för att arbetet ska bli effektivt och ge värde.

– Ordföranden är med och lär företaget vad styrelsearbete är och får en stöttande roll kring dessa frågor.

Sedan sätts ytterligare två till tre personer in i skuggstyrelsen där man kompletterar med kompetenser beroende på vad bolaget har för behov. Det kan handla om allt från expertkunskaper i försäljning och marknadsföring till teknik och ekonomi. Här tas också hänsyn till vilken kompetens som finns i det operativa teamet som arbetar med själva affärsutvecklingen. Huvudaffärsutvecklare från Uminova Innovation sitter också med på mötena för att deras affärsstöd ska gå i linje med i vad som sägs i skuggstyrelsen.

– Vi försöker helt enkelt hitta en bra mix med personer som kan bidra med värde. Det kan vara någon med branschkunskap eller som har nätverk inom branschen. Vi ser gärna att de drivit bolag själva, vilket är en bonus eftersom det då är lättare att förstå vad startup-bolagen går igenom.

Hon gillar speciellt att plocka in siffertrollare som kan utmana i frågor kring lönsamhet och tillväxt så att bolaget kan räkna med konkreta siffror.

Möts varannan månad

När ett team bildats jobbar ledamöterna i ett år i skuggstyrelsen. Det görs en halvtidsutvärdering för att kolla om båda parter vill fortsätta.

– Det som avtalats är att styrelsemötena ska genomföras varannan månad. Dessa möten är cirka två timmar långa. Sedan uppmuntrar vi också att man arbetar tillsammans mellan träffarna och hjälper ”sitt” bolag, berättar Magdalena Lindström.

Uminova Innovation har valt ett koncept med ett symboliskt arvode till varje styrelseledamot.

– Men det är inte för arvodet som man engagerar sig i en skuggstyrelse. Det finns så många andra värden som ledamöterna i skuggstyrelsen får ta del av.

Får nya perspektiv

Hon konstaterar att vara med i en skuggstyrelse är bra väg in för den som aldrig suttit i en styrelse och vill engagera sig i en sådan.

– Det är en riskfri period för att skaffa erfarenhet och förstå hur det fungerar. Det är också kul att testa sin kunskap i ett annat sammanhang.

Det kan, enligt Magdalena Lindström, även vara ett sätt att få nya perspektiv, omvärldsbevaka och hålla koll på bolag för framtida investeringar och för att vidga sitt eget nätverk både inom och utanför sin egen bransch. Man får nya kunskaper att ta med sig in i sitt eget bolag.

Hon har även sett att efter engagemanget i skuggstyrelsen övergår en del till att fortsätta i ”riktig” styrelse som ägarna till bolaget tillsätter.

– Det finns också exempel på att skuggstyrelseledamöter valt att investera i bolaget som de arbetet med och det händer även att de börjar arbeta operativt i bolaget, avslutar Magdalena Lindström.

FAKTA

5 tips till den som vill skapa en skuggstyrelse

1. Timing – Tidigt men inte för tidigt

Våga starta upp en skuggstyrelse tidigt! Fler kloka hjärnor och perspektiv kan hjälpa dig undvika fallgropar vid strategiska vägval. Det finns däremot ett värde att ha några kunder, hypoteser kring marknader att testa och därmed några verkliga siffror att analysera och lära sig av.

2. Vad behöver bolaget?

Börja med att skriva ner en bruttolista av vilken kunskap, erfarenhet och nätverk ni har i teamet idag. Vad saknar ni för att kunna ta nästa steg framåt?

Vilka personligheter skulle kunna komplettera ert nuvarande team? Sök personer som tillför något nytt!

3. Attrahera med mission

Sällan har unga bolag en tung plånbok, det vill säga du behöver attrahera människor med andra värden. Underskatta inte kraften i det problem du vill lösa och den förändring du vill göra. Det är ofta tillräckligt för att personer ska vilja vara med på resan.

4. Rekrytera personer med tid

Kunskap och erfarenhet viktigt men om personerna egentligen inte har tid så kommer de inte hjälpa dig även om de verkligen vill. Fråga en extra gång om personerna har plats i livet för att engagera sig ditt bolag.

5. Lära känna

Det är värt att avsätta några timmar innan första arbetsmötet för att alla i skuggstyrelsen ska få lära känna varandra. Skuggstyrelsearbetet kommer bli mer värdeskapande om personerna känner sig trygga med varandra.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.