Istället menar hon att det är bättre att lägga hundra procent fokus på att lösa uppgifter. Är det ett möte, fokusera på att vara närvarande där.
– Om ni gör olika saker samtidigt, visst, det kanske går. Men ni kanske bara får ut 70–80 procent av er maxkapacitet i det läget, säger hon.
Positiv feedback ger bra beslut
Parisa Zarnegar kommer också med rådet att applådera. Ofta, eller åtminstone ge varandra beröm och positiv feedback. Inför ett möte kan det till exempel vara en god idé.
– Om man får positiv feedback innan så stimulerar det hjärnans dopamin. Det hjälper er att tänka klarare och fatta bättre beslut, säger hon.
Det är viktigt att vara snäll mot hjärnan. Stress är riktigt dåligt. Personer som lever under långvarig stress påverkas till exempel så att de blir mer problemfokuserade, negativa och inåtvända.
– Hjärnan är väldigt sårbar mot stress och det påverkar hjärnan fysiskt och omedelbart, säger Parisa Zarnegar.
Ut och rör på dig
Går det riktigt illa så påverkas människors minne, genom att hjärnceller dör. Botemedlet är: rör på dig. Det stimulerar tillväxt av hjärnceller, så att gå ut och ta en snabb promenad på lunchen eller ta trapporna gör mer än du kanske tror.
– Fysisk aktivitet hjälper hjärnans kognitiva funktioner. Ni kommer få det lättare att avsluta ett projekt och ta er an ett nytt, säger Parisa Zarnegar.
publicerad 1 december 2015