Ge bort makten som vd!

Makt I många företag är vd:n den största flaskhalsen på grund av att hen inte vågar delegera. En viktig livskunskap är att medarbetarna för det mesta kan klara betydligt mer än man tror om de bara ges förtroendet.

Ge bort makten som vd!
Att delegera och ge bort makt är en konst som vd. Foto: Stock Adobe.

Vd:n ska göra mindre och istället leda mer. Det gäller att kunna arbeta genom andra och då måste man ha förtroende för och tillit till sina medarbetare. Genom delegering ger vd:n bort en del av sin makt men har ändå helhetsansvaret.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Som vd ska man göra sig så umbärlig som möjligt utan att organisationen för den skull behöver vara helt platt, säger ledarskapskonsulten Clara Löfvenhamn som bland annat driver Bossbloggen.

Hon betonar att det naturligtvis inte går att delegera bort alla sina arbetsuppgifter.

– En del saker som personfrågor, konflikthantering eller vissa strategiska frågor är det trots allt vd som får betalt för att driva.

Kan få kalla fötter

Något som känns extra tungt för många vd:ar är att inse att det finns saker som de gillar skarpt att göra själv men som bör delegeras eftersom de tar tid från ens huvuduppgift.

Clara Löfvenhamn konstaterar att få saker dödar engagemang så snabbt som ett ständigt vakande öga över axeln. Foto: Johan Lindvall
Clara Löfvenhamn konstaterar att få saker dödar engagemang så snabbt som ett ständigt vakande öga över axeln.
Foto: Johan Lindvall Clara Löfvenhamn konstaterar att få saker dödar engagemang så snabbt som ett ständigt vakande öga över axeln. Foto: Johan Lindvall

Clara Löfvenhamn konstaterar att vissa av arbetsuppgifterna kanske kan delegeras i syfte att ge erfarenhet.

– Var noga med de uppgifter du delegerar så att inte medarbetarna känner att de gör chefens jobb utan att få betalt för det, något som sällan skapar god stämning.

Det gäller att gå igenom för sig själv det man delegerar och varför man gör det? Hon har sett att det är ganska vanligt att ledare tänker att ”detta kan jag delegera” och när de sedan kommer till punkten att det verkligen ska göras får vd:n lite kalla fötter. Helt plötsligt kan det kännas mer lockande att göra det själv, ”det går ju trots allt snabbast”, eller att man omedvetet börjar detaljstyra.

– Men låt bli att detaljstyra hur medarbetaren ska göra arbetsuppgiften. Få saker dödar engagemang så snabbt som ett ständigt vakande öga över axeln så försök undvika att hovra över medarbetaren, säger Clara Löfvenhamn.

Ökar engagemanget

Det gäller alltså att ge medarbetarna mandat att bestämma över de arbetsuppgifter som de fått i uppgift att sköta.

– Det är det som ökar engagemanget och motivationen.

Samtidigt innebär det inte att man ska lämna medarbetaren helt vind för våg med sin nya arbetsuppgift.

– Det är bra att släppa kontrollen – men det innebär inte att du inte ska ha någon koll alls. Antingen om ni bestämmer från början hur ofta medarbetaren ska uppdatera dig eller att du regelbundet stämmer av hur det går och fungerar.

Det tar tid att lära sig nya saker – framförallt om man inte har gjort dem förut. Vid överlämnandet av arbetsuppgiften som delegeras gäller det att vara noggrann. Låta medarbetaren ställa alla frågor som behöver besvaras och först när hen känner sig trygg är det dags att kasta loss.

– Därför gäller det att du som delegerande chef har lite tålamod, tillåter missar och säkerställer att medarbetarna har den kunskap, kompetens och möjlighet som behövs för att kunna göra arbetet. Det är då du som vd börjar leda i stället för att göra.

Inledningsvis innebär delegering en ökad arbetsbelastning för vd:n med all information och utbildning.

– Men det är värt besväret och i slutänden leder det till att tid frigörs för vd:n att göra det hen är anställd för och det hen är bäst på nämligen att leda, avslutar Clara Löfvenhamn.

Fakta

5 tips för att bli bättre på att delegera

  1. Sträva efter att göra dig själv så umbärlig som möjligt, det är bra för både dig som person och organisationen.
  2. Bygg en tvärfunktionell möteskultur som underlättar för olika avdelningar att prata direkt med varandra i stället för att bara gå genom dig.
  3. Skapa riktlinjer och lathundar så att information och kompetens sparas även om personen som utför uppgiften slutar.
  4. När du delegerar: använd dig av det coachande ledarskapet och svara på frågor med frågor.
  5. Om du har stark ansvarskänsla och tycker att delegera är svårt, börja i små steg och kom ihåg att du gör organisationen och medarbetarna en otjänst om du låter bli att delegera.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.