Analysen visar också att risken för sjukskrivning är inte högre hos offentliga än privata arbetsgivare när hänsyn tas till personalsammansättning som till exempel kön, yrke och ålder. Framförallt är det en högre andel kvinnor och en större andel personal i kontaktyrken med kända arbetsmiljörisker, som arbetar inom offentlig jämfört med privat verksamhet och som förklarar skillnaden.
– Det är inte en verksamhets driftsform som är avgörande för antalet sjukskrivningar. Däremot har stora arbetsgivare högre sjukfrånvaro än små arbetsgivare, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.
Längden på sjukfallen skiljer sig inte åt mellan stora privata företag och offentliga arbetsgivare. Stora arbetsgivare har fler sjukskrivningar men en tidigare återgång i arbete. Företag med färre än 50 anställda har färre sjukskrivningar men de som blir sjuka löper en större risk för längre sjukskrivning och att inte återgå till ordinarie arbete.
– Särskilt stor risk löper anställda i de allra minsta företagen där sannolikheten för återgång i arbete är betydligt lägre än för anställda hos de största arbetsgivarna, berättar Ulrik Lidwall.
Möjliga förklaringar till de längre sjukfallen i mindre företag kan vara begränsade resurser för en aktiv personalpolitik och möjligheten att systematiskt arbeta med arbetsmiljöfrågor. Att det också kan vara svårare att anpassa arbetet och erbjuda alternativa arbetsuppgifter inom mindre företag kan även det påverka återgången till ordinarie arbete.