Expertens 6 nycklar till ett inkluderande ledarskap

Ledarskap och styrning Mångfald och inkludering är ett viktigt ämne för många företagsledare. Faktum är att det är en stor del av affärsnyttan och en nödvändighet för att bygga ett innovativt bolag. Här ger ledarskapsexperten Aaron Kroon sina bästa tips för ett inkluderande ledarskap, och hur det bidrar till affären.

Expertens 6 nycklar till ett inkluderande ledarskap
Aaron Kroon. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Aaron Kroon fick sitt första ledarjobb som 21-åring och har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt ledarskap och ledarskapsfrågor. Han kom snabbt upp i höga ledningsroller men insåg tidigt att det skulle bli tufft. Som mörkhyad och öppet homosexuell sticker han ut i en annars homogen grupp. Då, på slutet av 90-talet, fanns knappt ordet inkluderande ledarskap i mötesrummen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– De flesta framgångsrika ledare var ganska likriktade – många äldre män som hade ungefär, om jag generaliserar lite, samma ledarskapsstil, säger Aaron Kroon.

Han har alltid fått ett driv av folk som inte trott på honom. Den förlegade synen på ledningsgrupper och rädslan för det som är ovant skulle inte hindra honom.

Fakta

Aaron Kroon:

Har över 25 års erfarenhet som ledare i några av Sveriges största bolag, bland annat Schibsted, Blocket och Vattenfall. Idag driver han det egna företaget Black Batman där han hjälper ledare, ledningsgrupper, styrelser och hela organisationer att koppla ihop mångfald och inkludering med lönsamhet och affärsnytta. Just nu är han aktuell med boken ”All inclusive: Nycklarna till ett inkluderande ledarskap”.

Enligt honom är det just hans jävlar anamma, hans osvenskhet och hans anti-jante som har tagit honom dit han är i dag. Nu är han aktuell med boken ”All inclusive: Nycklarna till ett inkluderande ledarskap”, där han vill hylla det inkluderande och modiga ledarskapet – och göra det tillgängligt för alla.

– Många bolag pratar vitt och brett om inkluderande ledarskap eller mångfald och inkludering, men sedan syns det faktiskt inte i toppen. Tittar man på ledningsgruppen är det väldigt, väldigt homogent – och det kommer att bli problematiskt på sikt skulle jag vilja påstå. För det spelar roll att man i ett bolag faktiskt visar att det går att nå toppen.

Nödvändigt för affärsnyttan

Aaron Kroon insåg snabbt att människor bygger kultur och att det skulle bli hans recept på framgång. Han har lyckats få gehör för sitt ledarskap och genom resultat bevisat att mångfald och inkludering faktiskt är en nödvändighet för en framgångsrik affär.

– De senaste tio åren har det verkligen blivit tydligt för många att det här är en framgångsfaktor. Det har blivit väldigt efterfrågat med den här typen av ledarskap.

Aaron Kroon framhåller att representation har en stor betydelse, inte bara för företagets välmående i helhet, utan för affären i allra högsta grad – speciellt när det kommer till att attrahera och behålla talang.

–Framför allt den yngre generationen tittar mycket på hur ett företag presterar inom mångfald och inkludering när de väljer arbetsgivare idag.

Fakta

Tre insikter för ett inkluderande ledarskap:

  • Frågorna behöver ägas av vd:n eller motsvarande.
  • Fortsätt mäta mångfalden – men mät också inkluderingen.
  • Representation spelar stor roll – det ska gå att lyckas, och det ska synas.

Första steget

För många företag finns det mycket kvar att göra, något som de flesta är medvetna om men få faktiskt jobbat aktivt med. Är det så att man sitter med en väldigt homogen ledningsgrupp ska man dock inte få panik, menar Aaron. Men det är viktigt att vara medveten om hur det ser ut i organisationen. Det viktigaste är att det finns en framåtanda som vill se en förändring.

–Nyckeln är att inse att det behöver göras någonting. Man kommer inte att lösa det här om en dag eller en vecka, kanske inte ens om ett år. Men man måste göra en plan nu så att man har löst det om två år, tre eller fem år.

Ett första steg kan vara att utveckla de fyra egenskaper som är avgörande för att lyckas med det inkluderande ledarskapet: empati, nyfikenhet, självinsikt och mod. Det gäller också att hitta en förståelse för varför man rekryterar mångfald.

– Om man som ledare tror att man ska rekrytera mångfald bara för att man är en värderingsstyrd person, då är man lite ute och cyklar. Om man däremot förstår fördelarna med att rekrytera människor som är annorlunda än en själv, då kan det faktiskt gynna affären. Det finns något väldigt businessstyrt i det – och den kopplingen behöver man göra, säger Aaron Kroon.

Inkludering på riktigt

En central aspekt i inkluderingsarbetet är insikten om att rekrytera mångfald inte är lika med inkludering. Därför kan det ibland vara farligt att enbart mäta representationen av minoriteter i ledningsgruppen.

– Det kan visa att mångfalden ökar, däremot så visar det ju faktiskt inte att inkluderingen ökar. Den här skillnaden tycker jag är viktig att ha med sig som ledare. Det är ganska lätt att rekrytera mångfald, men det som verkligen är magin här är när mångfalden faktiskt också inkluderas.

Representationen är ett steg, inkluderingen är nästa.

– Jag tror verkligen att de långsiktiga framgångarna uteblir om man saknar mångfald. Det kan låta klyschigt men det är ju faktiskt när man som ledare utmanas i sina beslut som de bästa besluten fattas, säger Aaron Kroon.

Fakta

Aaron Kroons sex nycklar till ett inkluderande ledarskap

  1. Erkänn att det finns en utmaning: Våga röra vid frågan. Många känner att de behöver visa upp en perfekt fungerande organisation utåt. Med en felaktig självbild är det väldigt svårt att skapa förändring. Att erkänna att man har en förbättring att göra är en styrka, inte en svaghet.
  2. Våga ta diskussionen: Det första steget i alla förändringsarbeten börjar med modet att våga gå sin egen väg och stå upp för sin åsikt. Här behövs en ledningsgrupp som vågar stå upp för värderingarna, diskutera ämnet och se till att kulturen på arbetsplatsen lever upp till värdegrunden. Gör inkluderingsarbetet till en strategi.
  3. Låt det inte bli en HR-fråga: Ta upp frågan om inkludering på ledningsnivå och låt det inte bara bli en HR-fråga. Se till att hela ledningen jobbar för frågan och att det finns konsekvenser för alla parter om det inte efterföljs.
  4. Våga leda med empati: Tidigare har det empatiska ledarskapet förknippats med svaghet. Men faktum är att det är den farligaste synen man kan ha på ledarskap, menar Aaron Kroon. Att kunna visa empati och dela både glädje och sorg med medarbetare är precis lika viktigt i ledarskapet och en precis lika stor styrka.
  5. Självinsikt – Våga be om feedback: Villa inte bort dig i din egen självbild. Stanna upp och fråga dem runtomkring dig hur de uppfattar situationen. Var öppen för att ta emot kritik kring både dina styrkor och förbättringsområden.
  6. Var nyfiken: Ha ögon och öron ute i organisationen. Börja dagen i köket där personer kommer och ställer in sina matlådor. Då börjar nyfikenheten naturligt och du får reda på om dina anställda går igenom en skilsmässa, har skaffat hund eller bara har en bra eller dålig dag. Blir det för hierarkiskt försvinner nyfikenheten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.