En förberedande vd skapar trygghet

Krönikan Att släppa taget om sitt företag till en extern vd är att jämföra med känslan när ens barn lämnar boet och ska stå på egna ben. Den största utmaningen ligger ofta i det känslomässig snarare än det praktiska. Men med rätt förberedelse kan det bli ett lyft för både dig och företaget.

En förberedande vd skapar trygghet
Agneta Olsson är krönikör hos Vd-tidningen.

Ägare har länge varit ledaren, vägvisaren i mörkret, den starka pelaren när det har stormat. Ägaren har ofta känt att det varit tufft och många gånger uttryckt att man gärna skulle vilja låta någon annan ta över rodret, men samtidigt har tajmingen inte varit rätt och man har känt sig behövd. Och behovet av att vara behövd överskrider ofta behovet av att släppa taget.

Tar du som ägare in en extern vd står du helt plötsligt inte i centrum längre och samtidigt är det någon annan som ska leda och utveckla din ”baby”. Det kan kännas både förvirrande och smärtsamt. För att inte tala om känslan när du upptäcker att du är mer beroende av ditt företag än vad företaget är av dig.

Många ägare lägger mycket tid på urvalsprocessen och att vederbörande har rätt kompetens. Men vem förbereder ägaren på hur hen ska fasas ut?

Om det inte finns någon utfasningsplan utan ägaren tänker vara kvar som bollplank bör varningssignalerna börja blinka lika kraftigt som saftblandaren på en ambulans. Att erbjuda sig att vara ett bollplank är snabbaste sättet att glida in i skidspåret igen – spåret som leder direkt tillbaka till vd-stolen. Och har man anställt en extern vd är den stolen redan upptagen.

Som ägare bör du i god tid fundera igenom vad du vill göra den dagen du släpper taget. Annars är risken stor att du utvecklar en identitetskris och inte agerar rationellt på den nya vd:ns framgångsrika förändringsförslag.

För att lyckas släppa taget behöver du förbereda dig på:

– Var sann mot dig själv: Vad kommer det att innebära att släppa hela vd-rollen? Inte bara HR och administrationsfrågorna.

– Definiera din nya roll tydligt. Vad ska du göra istället? Och kommer den att vara tillräckligt stimulerande?

– Ta in en förberedande vd som tränar dig under ett år och som samtidigt sköter det operativa. En vd som kan coacha dig samtidigt som hen kan ”tanka av” dig all kompetens och skapa ett strukturkapital. Steget till att anställa en extern vd blir därefter inte så stort

Så våga vara modig och lägg tid på att planera din utfasningsplan. Ta extern hjälp med hur det kommer att kännas när du lämnar vd-stolen. De flesta ägare går igenom samma mentala resa som du. Att släppa taget är ingen ”quick fix”, men ha förtröstan – den goda nyheten är att det går.

Med insikter, kunskap och noga förberedelser kan en ny vd vara den viktiga pusselbiten som behövs för att företaget, din ”baby”, ska få leva sitt liv i sin sanna och fulla potential. Och du också.

Fakta

Agneta Olsson

Gör: Grundare och vd för Chair Management. Har olika styrelseuppdrag och utbildar i ämnet ”Skala upp företaget – från ägarlett till ägarstyrt”.Bakgrund: Har under de senaste 25 åren haft ledande positioner inom svenskt näringsliv, bl a som vd för Almi Väst.Har skrivit boken ”Extern VD – så lyckas du”

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.