Egenföretagare lyckligare än anställda

HR & Arbetsmiljö Nyckeln till ett lyckligt arbetsliv är en bra inkomst, enligt sex av tio svenskar. Pengar är också den största drivkraften till att byta arbetsplats – i alla fall om man är anställd. För egenföretagare är det i stället att få jobba med det man vill, visar en Sifo-undersökning på uppdrag av konsultnätverket Kvadrat.

Egenföretagare lyckligare än anställda
Isac Hellwig

83 procent av svenskarna anser sig vara lyckliga i arbetslivet. För de flesta, 6 av 10, innebär lycka på jobbet en bra inkomst. Allt enligt en färsk undersökning av Sifo på uppdrag av konsultnätverket Kvadrat där både anställda och egenföretagare fått svara på frågor om lycka i arbetslivet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Hög lön kan onekligen skapa frihet i tillvaron, men forskare har gång på gång visat att det bara är en av pusselbitarna och att lyckan ökar marginellt när du nått en viss ekonomisk nivå. Svenskar startar främst eget för friheten – egenföretagande kan ge ökad ekonomisk frihet men friheten att få göra något man tycker om eller förverkliga en dröm skapar rätt förutsättningar för lycka, säger Isac Hellwig, vd för Kvadrat Inkubik, Kvadrats innovations- och inkubatorverksamhet.

Egenföretagare är därför inte oväntat lyckligare på jobbet än anställda – 88 mot 81 procent. Och anställda värderar inkomst högre (67 procent) än egenföretagare (52 procent). Andra högt rankade aspekter är balans i livet och att göra nytta.

På frågan vad som driver folk att byta jobb rankas en bra inkomst högst bland anställda där 67 procent anger det som central drivkraft. Siffran är betydligt lägre, 52 procent, bland egenföretagarna. För egenföretagarna slår frihet att få göra det man vill högst – 59 procent

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.