Därför är 4-dagarsveckan inte optimal

HR & ARBETSMILJÖ Anställda som jobbar fyra dagars arbetsvecka tycker generellt att de har ett bättre liv än dem som jobbar fem dagar. Trots det är engagemanget för jobbet lägre, och egentligen handlar det inte om antalet timmar – utan om arbetsplatsen, skriver arbetslivsforskaren Jim Harter.

Därför är 4-dagarsveckan inte optimal
Foto: Adobe stock

Fyra dagars arbetsvecka låter som en utopi i många anställdas öron. Men lejonparten arbetsgivare är skeptiska, och undrar om det verkligen finns något att vinna på att låta arbetstagare gå ner i tid för samma lön.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I boken ”Culture chock” av det amerikanska analys- och rådgivningsföretaget Gallups ordförande Jim Clifton och arbetslivsforskaren Jim Harter, redogör författarna för den senaste forskningen när det kommer till fyradagarsveckans för- och nackdelar.

Fakta

Här testas fyradagarsveckan

Tidigare studier från bland annat Island har visat att färre arbetstimmar i veckan med bibehållen lön kan leda till ökad produktivitet.

Modellen fyra dagars arbetsvecka testas även i Spanien, och i flera länder pågår det pilotstudier för att undersöka effekterna av minskad arbetstid.

I Sverige har väskföretaget Sandqvist blivit uppmärksammade för att redan ha infört fyradagarsveckan med goda resultat.

Marginell skillnad

Och den senaste undersökningen av Gallup visar att fyradagarsveckan inte alltid överglänser femdagarsveckan. Av dem som arbetade fyra dagar var det förvisso minst andel som var aktivt oengagerade, men samtidigt mådde de inte signifikant bättre än dem som arbetade fem dagar. De uppgav även en högre grad av utbrändhet. De som arbetade fem dagar i veckan rapporterade däremot ett högre engagemang och mindre utbrändhet.

När samma undersökning gjordes 2020 visade den på signifikanta skillnader mellan medarbetarnas upplevda välbefinnande, som då var mycket högre för dem som arbetade fyra dagar i veckan. Men de senaste siffrorna, från undersökningen som gjordes i juni 2022, visar alltså att det inte längre är lika tydligt.

Fakta

Fördelar med fyradagarsvecka

Fyradagarsveckan kan göra livet bättre för dem som inte kan jobba vissa dagar på distans. Det minskar nämligen risken för att man känner sig olycklig på jobbet, och ökar möjligheten till välbefinnande.

Och så är det så många som 44 procent av medarbetarna som har ”på-plats-jobb” som skulle vilja byta jobb för att få jobba fyradagarsveckor.

Källa: Gallup

Handlar om arbetsplatsen

Enligt arbetslivsforskaren Jim Harter handlar det inte så mycket om antal timmar som om arbetsplatsen i sig. Han menar att det verkliga problemet är medarbetarnas engagemang, eller rättare sagt arbetsgivarens dåliga ledarskap och styrning som leder till brist på engagemang.

Fler artiklar om medarbetarengagemang:

Det här är energiledarskap – och därför ska du börja med det

6 verktyg för engagemang – och fallgroparna du ska undvika

Öka medarbetarnas engagemang med självledarskap

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.