Hon menar att datan visar på en frikoppling mellan ledningsgrupper och HR-chefer, vilket är ett problem. Utöver skillnader i synen på de stora personalutmaningarna finns det en bristande tilltro till HR-avdelningens förmåga att bidra strategiskt till verksamheten. En av fyra högre chefer anser att HR-teamen inte förstår och anpassar sig till organisationens affärsmål. Endast två av tre HR-chefer säger att de tillåts påverka kritiska affärsbeslut, utöver de som rör personalfrågor.
– I dagens moderna organisationer räcker inte detta. Vi behöver ledningsgrupper och HR-avdelningar som arbetar tillsammans på en helt annan nivå och förstår varandra bättre för att deras organisationer ska kunna utvecklas framgångsrikt, bli mer produktiva och hållbara, menar Maria Duni.
Det finns konkreta åtgärder som HR och högsta ledningen kan och bör vidta för att få en bättre kontakt. En är att HR-teamen fokuserar mer på att proaktivt ge råd om personalstrategier i förhållande till affärsfrågor. En annan lösning är att använda HR-automatisering för att frigöra HR-teamen från administrativa uppgifter. Faktum är att 86 procent av de svenska HR-cheferna säger att AI och automatisering har stor potential att frigöra tid så att HR kan arbeta mer strategiskt.
– Sist men inte minst finns en sak som alla chefer på ledningsgruppsnivå kan göra, nämligen att låta HR inkluderas i de ordinarie ledningsgruppsmötena, så att de kan lära sig av, observera och samarbeta med resten av teamet, samt tillföra sitt perspektiv på verksamheten. På så sätt får cheferna bättre insikt i de strategiska värden som HR kan bidra med, avslutar Maria Duni.