Branscherna med flest ingångsjobb i Sverige

Arbetsgivarvarumärke Det är en tuff arbetsmarknad för de nyutexaminerade studenterna som förra veckan avslutade högskoleterminen. Den nationella arbetslösheten ligger på 9,4 procent enligt SCB. Men många branscher tycks ha återhämtat sig jämfört med 2020, då pandemin lämnade ett stort avtryck och med både varsel och permitteringar som följd.

Branscherna med flest ingångsjobb i Sverige
Lisa Gunnarsson

En bransch som inledningsvis drabbades hårt var tillverkningsindustrin, men ny statistik från LinkedIn visar att branschen nu toppar listan över flest ingångsjobb under 2021. Tvåa på listan är IT-branschen som fortsätter att gå starkt som en följd till den av pandemin accelererade digitaliseringen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Förra året gick nyexaminerade studenter in i en väldigt låst arbetsmarknad med produktions- och anställningsstopp från flera håll. Även om pandemin har satt sina spår inom de flesta branscher går vi nu en ljusare framtid till mötes. När Sverige håller på att öppnas upp skapas möjligheter även för de som söker sitt första jobb efter examen, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.

Branscherna med flest ingångsjobb i Sverige:

1. Tillverkningsindustrin

2. IT (mjukvarutjänster)

3. Offentlig förvaltning

4. Finansbranschen

5. Byggnadsbranschen

6. Sjukvård

7. Företagstjänster

8. Detaljhandeln

9. Media- och kommunikationsbranschen

10. IT (hårdvara- och nätverkstjänster)

– Statistiken från vår plattform är en indikation på vilka branscher som redan nu kan göra en säkrare prognos över deras ekonomiska förutsättningar framöver. Men när restriktionerna fortsätter att lätta kommer allt fler företag få större möjligheter att anställa nyexaminerade, fortsätter Lisa Gunnarsson.

Sett till ingångsjobben återfinns de yrkesroller som haft störst tillväxt framförallt inom sälj och IT. Jobbannonserna för både säljare och mjukvaruingenjörer har ökat med över 100 procent.

– Arbetsgivare är i ständigt behov av att få in nya talanger för att driva verksamheten framåt. När de återigen får tillfälle att rekrytera är det en jätteviktig investering. Men det gäller också att våga satsa på nyexaminerade för att få in fler perspektiv och kompetenser. Om de dessutom gör insatser för att vidareutveckla den här gruppen kan de bli en stor tillgång över tid, avslutar Lisa Gunnarsson.

Ingångsjobben som växer mest i Sverige (från 2020 till 2021)

1. Säljare 161.9%

2. Mjukvaruingenjör 118.9%

3. Utvecklare 96.4%

4. Projektledare82.7%5.

Kundansvarig66.7%

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.