nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto Agneta Olsson.
Agneta Olsson är krönikör i Vd-tidningen.

Ägaren största tillgången och största riskfaktorn

Chansen eller risken är stor att du förr eller senare hamnar som vd i ett ägarlett företag eftersom över en miljon företag i Sverige är ägarledda.

Chansen eller risken är stor att du förr eller senare hamnar som vd i ett ägarlett bolag eftersom över en miljon företag i Sverige är ägarledda. Det representerar 98 procent av Sveriges företag. Trots detta lägger media det bländande strålkastarljuset främst på de börsnoterade bolagen som står för 0,1procent i antal. Och visst, de börsnoterade omsätter mer per styck, men de ägarledda är så många mer till antal och centrala för Sveriges tillväxt.

Definitionen ägarledda bolag innebär att ägarna är verksamma i den dagliga driften och i många fall har man som ägare multipla roller, det vill säga man kan vara både ägare, vd, och ha en operativ roll i verksamheten. Och som kronan på verket kan man även vara sin egen styrelseordförande.

Ett sätt att växa och att utveckla sitt företag är att gå från att det är ägarlett till att det är ägarstyrt. Grammatiskt lika ord men med en oerhört stor skillnad i innebörd.

När du leder ett företag (ägarlett) så hör man nästan på ordets betydelse att det krävs att du är närvarande och guidar företaget framåt. Hela tiden. Sida vid sida av alla uppgifter och nära verksamheten. Utan dig går man vilse och i värsta fall stannar företaget. Kan vara en egotrip, men det blir svårare att skala upp verksamheten. Som ägare kan man vara sin största tillgång men även den största riskfaktorn i företaget. Man vet inte riktigt när vad man bör släppa taget om.

Ett ägarstyrt företag däremot styrs av ägarna, men med den stora skillnaden att ägarstyrningen gör du på distans genom ett ägardirektiv och genom en större medvetenhet.

Rollerna i ett ägarstyrt företag är också mer separerade. Om ett ägarlett företag har multipla roller så har man i ett ägarstyrt bolag ”dragit isär” rollerna. Ägarforum, styrelsemöten, vd-rollen är på tre helt olika arenor.

Det innebär inte att företaget blir trögare, tvärtom. Det innebär att man blir mer fokuserad på den rollen man utöver och ökar medveten om i vilket forum man utövar denna roll. En ägare ska peka ut en riktning vart bolag ska, styrelsen ska tala om vad som ska göras för att nå dit och vd:ns roll är att tala om hur ska vi nå dit. När du sitter på alla stolarna samtidigt behöver du vara både strategisk och kunna se makroperspektivet och samtidigt vara väldigt operativ och kunna gå ner på mikronivå samt ha stor medvetenhet om vilken hatt du har på dig i varje ögonblick.

Oerhört komplext och det kan vara svårt att lyfta blicken och ha ett fokus på horisonten när man hela tiden måste ha ett öga på vägen för att se vart du ska sätta nästa fot för att balansera rätt. Det går väl an när bolaget är mindre men i takt med att bolaget växer blir det en övermäktig uppgift.

Lägg där till att allt går i en snabbare takt då världen blir alltmer global och den digitala tsunamin sveper över alla bolag med en kraft som ingen kan ducka för, ja, då ökar stresshormonet rätt lätt.

Att gå från ägarlett till ägarstyrt är inte gjort i en handvändning. Det kräver en medvetenhet, insikt, god planering och att man börjar i tid. Många företag som har stått och ”stampat” på samma ställe länge ser dock ofta en rejäl utväxling när det gör denna förändringsresa även om den kan vara tuff i början.

Så vill du lyfta företaget till himlen eller stanna vara kvar och tugga på marken? Valet är ditt.

Taggar:

Kommentarer

2 reaktioner till “Ägaren största tillgången och största riskfaktorn”

 1. Janne Björge skriver:

  Tack Agneta, det är härligt att du kämpar på, att du fortsätter dela utmaningarna och potentialen med att ta över efter ägaren. Det är en enormt stor uppgift + moms.
  Enormt få överlever året, men när väl tillit, förtroende och tryggheten att den person man valt har kapacitet och energi för att lyckas, då blir det magiskt. För båda, för alla.

  Jag har lyckats och misslyckats i eget bolag. Jag har varit rådgivare i processer flera gånger, jag har sett bra lösningar, och katastrofala.

  En sak vi inte pratar så mycket om är att grundare och anställda ledare är ganska lika. Vi har läst samma böcker, gått samma skolor, lyssnat på samma föreläsare, suttit i samma möten och pratat med samma medarbetare, kunder och partners. Den enda skillnaden är risken.. Och ansvaret.

  All risk ligger på ägarna, allt ansvar för intäkten ligger på ägarna.

  När prognosen pekar mot 10 miljoner i minus, när de riktigt svåra besluten behöver tas, när alla behöver förstå, dela ansvar och alla behöver skapa intäkter.

  Det är då som skillnaden märks mest.
  Mellan ägare med olika andelar, mellan ledningens olika ansvarsområden och i kommunikationen gentemot medarbetarna.

  Det är då som det märks skillnad på värdeorden och verkligheten.
  Tillsammans, engagemanget, familjen eller vad det står på väggen.

  När allt är på riktigt så är det ganska få som backar upp ägaren på intäktsidan, få som delar risken. Ingen tänker gå till banken och låna på huset, ingen står bakom dig då.

  Jag tror det är viktigt att inse att det inte bara handlar om ledarskap och mandat… Att det inte är självklart att släppa allt ansvar.
  Det är en smart självbevarelsedrift att äga allt ansvar som ingen extern vd tar på sina axlar.

  En annan tanke är att få externa ledare är speciellt intresserade av vad som skapade bolaget, vad som byggde allt från början.
  Det finns en känsla av ”kan själv”…

  Som om allt som grundaren byggt upp genom att arbeta ”all vaken tid” är historia. Att det inte räknas.

  Att inte få berätta vad som är viktigt, vad som skapade kulturen, relationen med kunderna, energin… Det gör ont.

  Så utmaningen är stor, krigströttheten är besvärlig när man väl bestämt sig för att anställa någon som skall ta över alla ansvarsområden, alla beslut… Att släppa allt man lärt sig under resan, men ha 100% av ansvaret för ekonomin. För ägande är inte en karriär… Grundandet och risken är inte en del i ett CV, det är ett ansvar och en skyldighet som inte finns i en rollbeskrivning.
  Om jag skriver en bra och realistisk mening i ett ägardirektiv, så är det ändå ägarnas ansvar att ta risken, att riskera allt.

  En extern vd är magisk för bolaget, nästan alltid…
  Men det är en utmaning att lämna alla beslut, men att äga resultatet helt själv när det går dåligt, och dela resultatet med dig när det går bra.
  Bara då.

  Jag gillar att du tar bollen, att du tar det på allvar.
  Om allt är klart, öppet och äkta så kommer fler att lyckas ta över efter grundarna, och det behöver alla. Ägarna, ledningen, medarbetarna.

  Kör hårt Agneta, du är grym.

  Janne Björge /
  Engagerad medarbetare, ambitiös anställd chef och grundare / entreprenör med + 55 anställda, 6 delägare och med många engagerade anställda ledare som gav sitt allt.
  Numera slickar jag mina sår, sålde mitt livsverk förra året.
  Snart är det tid att bygga igen, att ta risken och satsa allt jag har.
  Tror det går snabbare nästa gång.

  Vi läser samma böcker, vi lyssnar på samma stjärnor.
  Vi har samma bild av vad som fungerar.
  Men jag satsar allt jag äger för att vi skall bli en arbetsplats som är trygg, där alla växer. Jag tar allt ansvar när kostnaderna överstiger intäkterna.

  Det är den enda skillnaden. Och det kräver faktiskt lite fokus. Kanske en applåd eller ett brev från kungen:)

  Kanske.

 2. Vi har vid olika tillfällen belyst detta, senast i ett inlägg från november 2017, läs gärna https://tactic.se/blogg/agarskiften-ett-problem-eller-mojlighet/

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här