7 nycklar till effektiv förändringsledning

Förändringsledning Effektiv förändringsledning är avgörande för att utnyttja den totala potential som finns i sammanslagningar och förvärv. För att lyckas krävs ett tydligt ledarskap som förmår hantera den komplexitet som transaktionen rymmer. Oskar Agné, rådgivare på PwC, ger sju stödverktyg till den vd som ska initiera ett förändringsprogram.

7 nycklar till effektiv förändringsledning
Foto: PwC/Stock Adobe

Ända från det att en transaktion tillkännages i ett företag, väcks frågor hos medarbetarna om deras framtida roller och om arbetsmiljön. För att stilla medarbetarnas undran, skapa förutsägbarhet kring beslut, och undvika ryktesspridning, är det en fördel att man påbörjar förändringsledning redan i ett tidigt skede. Spridning av felaktig information motverkas också av att ett förändringsnätverk aktiveras, bestående av nyckelpersoner med förtroende bland medarbetarna. Deras uppgift att främja en kultur av förändring, kan få stor betydelse för att skapa en positiv attityd till företagsintegrationen.

Men förändringsledning är mångsidigt och utan en tydlig modell kan det vara svårt att veta hur ett effektivt förändringsprogram ska utformas. Följande sju drivkrafter kan fungera som stödverktyg i utformandet av ett förändringsprogram, enligt PwC:s Oskar Agné som är rådgivare inom HR i samband med sammanslagningar och separationer:

  • Ledarskap: till exempel tydlig fördelning av roller och ansvar, vilket minskar känslan av osäkerhet.
  • Incitament: i form av belöning till dem som presterar på önskvärt sätt, kan driva positiv beteendeförändring i medarbetarstyrkan.
  • Organisationsstruktur: innefattar förståelse för hur roller och relationer förändras.
  • Onboarding: innebär att man identifierar lämplig kompetensutveckling för att förbereda medarbetarna för den nya organisationen.
  • Policys: behöver uppdateras i en integration, för att säkerställa nya och fungerande arbetssätt.
  • Kommunikation: stabiliserar och får medarbetarna att hålla tålamodet uppe.
  • Kultur: handlar om att definiera eftersträvansvärda beteenden och förebilder.

Hur omsätter man som vd de här begreppen i praktiken?

– Det första steget är att genomföra en ledarskapsbedömning för att säkerställa att ledarteamet är väl förberett och ansvarstagande under förändringsprocessen. Ett snabbt urval av nyckelpositioner inom ledningen tidigt i övergångsprocessen är avgörande för att fördela ansvar och mildra effekterna av osäkerhet, säger Oskar Agné.

– Det är också viktigt att ledarna faktiskt är rustade för att leda genom förändring. Det kan uppnås genom riktade utbildningar, där en gemensam ledarskapsfilosofi kan vara helt avgörande för utfallet av de insatser man väljer att genomföra, fortsätter han.

Varför är det viktigt att initiera förändringsledningen tidigt?

– Det kan bland annat göra att motståndet minskar, samtidigt som det ökar medarbetarnas förmåga att anpassa sig till det nya. En strukturerad strategi hjälper till att identifiera och åtgärda potentiella problem innan de eskalerar, vilket skyddar transaktionen från oväntade hinder, säger Oskar Agné.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.