5 peppande aktiviteter under coronakrisen

Inspiration Här delar mobiloperatören Tre Sveriges vd Haval van Drumpt, som upplevt tre krig med sig av sina lärdomar om bolagskulturens avgörande roll för Tre under Covid-19 och hans 5 bästa tips kopplat till att leda i kris. 

5 peppande aktiviteter under coronakrisen
Haval van Drumpt Foto: Andreaz Engström

Den 17 mars började stora delar av Tre Sveriges 1600 medarbetare jobba hemifrån, och som så många andra fick man ställa om till en digital verklighet. För Tre, vars starka företagskultur på många sätt burits upp av 3Huset, huvudkontoret, blev det oerhört viktigt att prioritera teamkänslan när fundamentet plötsligt rycktes bort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Stor kraft lades därför på att tidigt satsa på peppande kommunikation och motiverande aktiviteter som kunde översätta kulturen och mötet i 3Huset till distans. Lunch-quiz på Instagram, tävlingar på intranätet, transparenta delningar från kristeamets dagliga möten (Tommy Talks) och spontana medarbetarsamtal från vd Haval van Drumpt – blev några av de många satsningar som Tre gjort på företagskulturen för att anpassa sig till en annorlunda tid och samtidigt inte tappa fart i affärerna.

– När vi upplever turbulens är det otroligt viktigt att varken tappa sig själv eller viktiga rutiner. Ledare har i en tid som nu ett extra stort ansvar att företagets kultur prioriteras, att vi som ledare även deltar i den och att viktiga rutiner med medarbetare upprätthålls – även om det sker i en annan form. Vår kultur är limmet som håller ihop oss och jag snackar Karlsons klister, inte hobbylim. Det ska hålla även fast det blåser till i vår omvärld, menar Haval van Drumpt, som vet hur avgörande företagskulturen är för verksamheten.

5 Motiverande och peppande aktiviteter i 3-anda:

Lunch-quiz – Lunch-quizet initierades redan första dagen vi jobbade hemifrån som en daglig aktivitet. Vi vet att lunchen är en välkommen paus i arbetsdagen och därför blev det ett bra tillfälle att samlas som kollegor. Vi älskar även att tävla på Tre och frågesport är inget undantag.

3Puls Warm up – Under många år har Tre drivit sin hälsosatsning 3Puls där medarbetarna registrerar sin träning eller när de tränat med sina kollegor. Formatet har nu formats om med fokus på träning hemifrån där medarbetare delar med sig av resultat på olika hälso-tävlingar som Tre löpande hittar på. Som exempelvis vår 5G-challenge: spring minst 5 kilometer 5 gånger på en vecka. Tre har en kultur som bygger på att dela med sig som detta är ett fint exempel på.

Heta utfrågningsstunder med Tres direktörer: Ledningsgruppens synlighet och förmåga att kommunicera blir särskilt viktigt i turbulenta tider. Därför valde Tre att veckovis ställa en “het” fråga till varje direktör. Här skickas heta frågor som samlats in från bolags medarbetare till dess nio direktörer som de senare besvarar via intranätet.

Tommy Talk – Varje dag klockan 16 publicerar Tommy Markén, Tres säkerhetschef och ansvarig för Tres krisgrupp, ett klipp där han pratar om vad krisgruppen diskuterat, agerat och beslutat om den aktuella dagen. Formatet har varit viktigt för att kontinuerligt och konsekvent förse medarbetare med viktig information och hålla hög nivå på transparens. Tommy har på kuppen fått den informella specialtiteln Chief in Command.

Egen Coronasajt – Behovet av samlad information har varit stort och nu har Tre även tagit fram en egen sajt om Corona med viktiga uppdateringar. Det har bland annat varit ett viktigt steg för att addera trygghet och för att säkerställa att alla medarbetare får enkelt har tillgång till vad som händer.

Mer om Haval van Drumpt

1993 flydde Haval van Drumpt från kriget i Irak till Sverige tillsammans med sin familj. Han anlände med 20 dollar i fickan efter att ha deserterat från Iraks armé. Uppvuxen i en diktatur där kommunikation begränsades för att kontrollera folket, blev telefoni för Haval synonymt med frihet och trygghet. En insikt som format hela hans karriär och personliga drivkrafter i sin roll som en av Sveriges tyngsta företagsledare inom telekom. Februari 2019 tillträdde Haval van Drumpt som vd på Tre där han styr bolaget med 1 600 anställda där 57 procent idag är under 30 år och som tillsammans pratar 30 olika språk. Haval har fått stor uppmärksamhet för sitt ledarskap och för sitt sätt att bygga kultur och arbeta aktivt med kommunikation för kulturen. I mars i år kammade han hem storvinsten i Digital PR Awards som PR Personality of the Year, detta för hur han både är en kommunikativ ledare men även lyckas driva samhällsfrågor som ingen annan enligt motiveringen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.