Zoomtrötthet får folk att vilja byta jobb

Arbetsmiljö Hybridarbete och videomöten är det nya normala. Men hur mår folk av att tillbringa timmar i videomöten varje dag? En ny undersökning visar på ökande trötthet – men också på lösningar.

Zoomtrötthet får folk att vilja byta jobb
Videomöten tröttar och många anser att de har blivit fler. Foto: Stock Adobe

Att videomöten är mer utmanande än fysiska möten visste vi redan, det visar många undersökningar. Men med hybridarbetet har ändå videomötena ökat i omfattning. Utmattningssyndromet runt videomötena – det som har kommit att kallas ”zoom fatigue” – beror ofta på störande bakgrundsljud samt dålig ljud- och bildkvalitet.

FAKTA

I din erfarenhet, vad skulle minska zoomtröttheten?

  • 5 %: Jag upplever ingen zoomtrötthet.
  • 3 %: Inget kan minska min zoomtrötthet.
  • 17 %: Möjligheten att göra användargränssnitten i mötestekniken mer personliga (genom layout och färger etc).
  • 18 %: Möjligheten att lätt kunna förflytta möten mellan olika enheter.
  • 19 %: Mer naturliga interaktioner (kamerans positioner, ljudets riktning etc).
  • 22 %: Att inte behöva oroa sig för vad som syns i bakgrunden (bakgrundsfilter).
  • 24 %: Möjligheten att delta i möten utan att tala (småprat, undersökningar, gester, frågestunder osv).
  • 24 %: Förutsättningar att behålla fokus även i störande miljöer (genom brusreducerande filter etc).
  • 27 %: Mötesfria dagar som är påbjudna av arbetsgivaren.
  • 33 %: Femminuterspauser mellan mötena.
  • 37 %: Möjligheten att resa sig och röra sig medan man är en aktiv mötesdeltagare.
  • 42 %: Att minska antalet möten som följer direkt på varandra.

Rapporten ”How to combat video meeting fatigue” bygger på intervjuer med mer än 1 400 beslutsfattare och kontorsarbetare och är gjord av Dimensional Research på uppdrag av Cisco Webex. Den visar att många möten hemifrån sker på en bärbar dator. Detta trots att mötestekniken uppenbarligen har stor påverkan på måendet.

Byta jobb för teknikens skull

Vidare svarar 93 procent av de intervjuade i studien att de tillbringar i genomsnitt mer än två timmar per dag i digitala arbetsmöten med medarbetare, partners och kunder. För 33 procent var siffran fyra timmar eller mer. Fler än hälften, 56 procent, uppger att de tillbringar mer tid i möten än innan de började jobba hemifrån.

Undersökningen gick också in på hur många som funderar på att byta arbetsgivare, och fann då ett samband mellan de som var missnöjda med tekniken och deras framtidsplaner. 47 procent av de tillfrågade svarade att de hade planer på att lämna sin arbetsgivare under de närmaste två åren. Men de som var nöjda med sin tekniska mötesutrustning planerade att stanna kvar längre hos sin nuvarande arbetsgivare.

Bättre kultur och teknik

Så vad kan man göra för att minska möteströttheten? I undersökningen dominerade två svar: bättre möteskultur och bättre mötesteknik. När det gäller tekniken handlar det om förändringar som bättre möjligheter att själv påverka användargränssnitten och att enklare kunna flytta mötena mellan olika enheter.

Inom området företagskultur lyfts tre relativt enkla förändringar fram av många respondenter. 42 procent vill att man minskar antalet möten som börjar direkt efter ett annat, och 33 procent vill ha en obligatorisk femminuterspaus mellan möten. 27 procent föreslår att man dessutom ska införa stående mötesfria dagar.

Läs hela rapporten här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.