Var sak har sin tid

Krönika Det sägs att Astrid Lindgren och hennes syster började sina samtal med öppningsrepliken ”döden, döden, döden”. När det var överstökat kunde man gå vidare till väsentligheterna.

Var sak har sin tid
Malcolm Wiberg är partner på advokatbyrån Westerberg och krönikör i Vd-tidningen.

Mina samtal börjar inte med döden. Inte än. Men ordet ”pension” har alltmer smugit sig in i samtalet vartefter bekanta och kollegor lämnar arbetslivet för en annan tillvaro.

Fram tills nu har mitt liv flutit på. För drygt trettio år sedan gick jag från utbildning till karriär, den stora kärleken ledde till familj, och studentlyan bytes till en lite lägenhet som sedan ersattes av en större. Och visst har det hänt saker under dessa trettio år. Men det har varit inom givna ramar. Ramar som i huvudsak bestämts av familj och karriär. Nu är barnen utflugna och karriären går in på upploppet. Om än mitt liv är unikt har jag följt samma väg som de flesta andra. Alla har vi jagat tid för att få ihop våra dagar, veckor och år. Men nu närmar jag mig en brytpunkt där inget längre är givet. Jag är fri att välja och fatta självständiga beslut om hur nästa del av mitt liv ska se ut.

Som vd talar vi med våra medarbetare om organisationens syfte, dess ”varför”. Många av oss har också läst massor av affärsplaner som vi reviderat med kommentarer som ”var befinner ni er idag”, ”hur ser visionen ut”, och ”hur ska ni ta er dit”. Men hur ofta ställer vi samma fråga till oss själva? Vilka av oss har investerat tid i vår egen affärsplan, eller snarare vår ”livsplan”?

När Nils van der Poel efter sina OS guld fick frågan om hur hans livsplan såg ut kom svaret blixtsnabbt; ”Jag känner mig lite som en full student som inte riktigt vet vad man ska göra med livet, men som är glad för att man tagit studenten”. Om än härlig så får man nog ta den kommentaren med en nypa salt. Nils verkar inte var särskilt vilsen i livet. Många med mig är nog betydligt mer vilsna inför livet post-karriären, än vad Nils är inför livet post-OS guld.

För en tid sedan tog jag tag i frågan. En eftermiddag bjöd jag in min fru till pensionskonferens. Över en kopp te talade vi om vad som varit bra i livet hitintills, hur tillvaron ser ut idag, och inte minst, hur vi ville att vårt gemensamma liv skulle se ut de nästkommande 20 åren? När vi tillsammans byggt en bild av framtiden loggade vi in på pensionssidan och kikade på ekonomin. En attraktiv bild av framtiden mot det gemensamma målet är förstås härligt men om vi saknar verktyg, eller i vårt fall pengar, att nå dit måste vi revidera den. Efter lite räknande kunde vi luta oss tillbaka. Vår gemensamma affärsplan för pensionen var realiserbar.

Måhända är jag fortfarande en full student, men nu är jag i vart fall en full student med en karta mot framtiden i handen. Något jag borde skaffat mig långt tidigare. Men nu är det gjort. Och det känns rätt ”gött”!

Fakta

Malcolm Wiberg

Är advokat och vd för Westerberg & Partners Advokatbyrå. Tidigare var han ordförande och vd för Advokatfirman Lindahl i Stockholm. Han är författare till ”Medvetet Ledarskap – Att förändra en företagskultur”.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.