Uppsägningar mindre skadliga än man har trott

Medarbetare Uppsagda arbetstagare återhämtar sig snabbare ekonomiskt än vad man tidigare har ansett, visar ny forskning.

Uppsägningar mindre skadliga än man har trott
Foto: Stock Adobe

Ny forskning ifrån Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att effekterna av att förlora sitt arbete inte är lika allvarliga på lång sikt som tidigare antagits. Enligt en rapport från institutet återhämtar sig inkomsterna för uppsagda arbetstagare helt inom sju år efter att de har förlorat sina jobb. Detta står i kontrast till tidigare forskning som indikerat att inkomstförluster ofta var bestående under arbetstagarnas hela yrkesliv.

Rapporten lyfter fram att storleken på uppsägningen spelar en avgörande roll för hur snabbt en arbetstagare kan återhämta sig ekonomiskt. Individer som förlorar sitt arbete i samband med mindre varsel återhämtar sig snabbare än de som blivit uppsagda i större varsel. Enligt Jonas Cederlöf, nationalekonom och författare till rapporten, kan detta förklaras av att större uppsägningar har en mer omfattande negativ effekt på den lokala arbetsmarknaden.

– Det blir högre konkurrens om jobben ju fler som sägs upp och om varslet påverkar ortens övriga näringsliv riskerar det att leda till än färre lediga jobb, säger Jonas Cederlöf i en presskommentar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.