Tummen upp för konflikträdd vd

Konflikter Att vara en konflikträdd vd betraktas ofta som något negativt. Men kommunikationsexperten Antoni Lacinai menar att detta tvärtom är mycket positivt.

Tummen upp för konflikträdd vd
Det är ibland en fördel att vara konflikträdd. Foto: Stock Adobe.

Ordet konflikt kommer från latin och betyder sammanstöta, kollidera, råka i strid eller kämpa. Om man har en konfliktfylld atmosfär på sin arbetsplats kommer människor därför att attackera eller fly.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det är de två vanligaste stressreaktionerna när man känner sig hotad. Man blir också mindre konstruktiv och kreativ i den miljön eftersom man är inställd på överlevnad i stället för samverkan, konstaterar Antoni Lacinai.

Han sticker ut hakan och menar att en bra vd faktiskt bör vara konflikträdd. Att vara konflikträdd handlar enligt honom om att vilja förebygga. Vd:n kan vara konfliktmodig men behöver för den skull inte älska konflikter.

– Om du är konflikträdd betyder det att du inte vill att missförstånd och irritation utvecklas till en fullfjädrad konflikt. För det skulle betyda att du väntat för länge med att ta tag i problemet. Kanske känner du dig då som en hjälte. Men det finns inget hjältemodigt i det, säger Antoni Lacinai.

Grus i dojan

Han betonar att vara oeniga och tycka olika inte är samma sak som att ha en konflikt. Båda parter vill att det ska gå bra för företaget men har olika åsikter om hur detta ska ske. Antoni Lacinai tar liknelsen med att ha grus i dojan för att förklara vad han menar.

Antoni Lacinai menar att om vd:n har en konflikt har det gått för långt.
Foto: Kristian Pohl

– Detta grus måste tas ut ur skon innan det börjar göra ont och orsakar ett sår. Om du som vd hanterar det irriterande skavet innan det blir konflikt kommer du att ha bättre kommunikation och mer arbetsglädje och bättre resultat. I en psykologiskt trygg miljö där vi respekterar varandra är det helt ok att tycka olika.

Antoni Lacinai menar att om vd:n har en konflikt har det gått för långt.

– I stället måste man som vd vara modig och skapa en kultur där man får lyfta problem utan risk för härskartekniker, attacker och bestraffningar. Jag förespråkar en öppen och empatisk kommunikationskultur. Låt inte skavet bli ett sår!

Han hör alltför ofta att vd:ar ser all oenighet som en konflikt och basunerar ut att de minsann älskar konflikter och pratar om hur utvecklande det är.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med vilka ord man använder eftersom då går ordets riktiga innebörd förlorat, avslutar Antoni Lacinai.

Skillnad på Skav och Sår

  • Skav är irritation. Sår är ilska.
  • Skav säger ”Vänta lite nu…” Sår säger ”STOPP för fan!”
  • Skav är missförstånd. Sår är elakheter.
  • Skav är oenighet. Sår är konflikt.
  • Skav kan lätt läkas. Sår kan lätt varas.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.